Crowdfunding kampanja

Ekipa serijala ‘Gazda’ snima film o Bandiću: ‘Za 15 milijuna kn spremni smo ga ne objaviti’

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Cilj crowdfunding kampanje je skupiti 250.000 kuna za dovršetak filma i potom ga staviti u javno dostupnu domenu



ZAGREB Ekipa iz serijala Gazda na tiskovnoj je konferenciji predstavila početak crowdfunding kampanje za svoj treći dugometražni dokumentarni film pod imenom Kumek, posvećen najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.


Cilj crowdfunding kampanje je skupiti 250.000 kuna za dovršetak filma i potom ga staviti u javno dostupnu domenu.


“Ekipa filma spremna je za iznos od 15 milijuna kuna ne objaviti film Kumek. Tolika je  cijena slobode, koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić izađe na slobodu”, rekao je na tiskovnoj konferenciji redatelj filma, Milan Bandić.




Taj se redatelj zvao Dario Juričan, no nedavno je službeno promijenio svoje ime u Milan Bandić, što je nazočnima dokazao svojom novom osobnom iskaznicom.


Glavni novinar istraživač je Hrvoje Appelt, a izvršni producent filma Tibor Keser. Film je sufinancirao HAVC, a premijera je najavljena za veljaču 2020.


U nastavku tiskovne konferencije elaborirali su probleme kod prikupljanja informacija za radu na projektu Kumek, pri čemu je istaknuta nekooperativnost i netransparentnost Zagrebačkog holdinga.


“Od Holdinga je bilo nemoguće dobiti podatke o osobama koje se nalaze na optužnicama u desetak afera, suradnika i prijatelja Milana Bandića koji su našli utočište u Zagrebačkom Holdingu. Od Grada Zagreba ne mogu se dobiti informacije o korisnicima vile Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, o organizatoru Adventa te o službenicima i namještenicima koji imaju dozvolu biti u upravnim i nadzornim odborima tvrtki, te imati vlastite tvrtke.


Posebno je zanimljivo da nam je Ured Predsjednice odbio dati putni nalog s njenog putovanja u BiH od 14. do 16. 5. 2018., iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio da se stupanj tajne ‘ograničeno’ može skinuti”, požalila se ekipa Kumeka.


Kampanja je dostupna na Servisu Indiegogo OVDJE.