Preporuka epidemiologa

EPIDEMIJA OSPICA Zarazna bolest odnosi živote u Srbiji, hrvatski stručnjaci zovu na cijepljenje

Ljerka Bratonja Martinović

Oko 20 posto djece na području Dubrovnika i Splita nije cijepljeno protiv ospica / Foto D. STANIN/PIXSELL

Oko 20 posto djece na području Dubrovnika i Splita nije cijepljeno protiv ospica / Foto D. STANIN/PIXSELL

U Srbiji je zasad evidentirano oko 700 zaraženih. U slučaju prijenosa virusa u Hrvatsku, na udaru bi najviše bile Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija gdje je i najveći postotak necijepljene djece



ZAGREB – Epidemija ospica koja već dva mjeseca hara susjednom Srbijom odnijela je svoju prvu žrtvu: 30-godišnji muškarac od posljedica komplikacija izazvanih virusom ospica preminuo je jučer u jednoj beogradskoj bolnici.


Hospitaliziran je prošlog tjedna s upalom pluća, da bi mu se stanje naglo pogoršalo do akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) koji je rezultirao smrću. Tijekom vikenda u Nišu je preminulo dvogodišnje dijete oboljelo od ospica, no riječ je o djetetu koje je i prethodno imalo teže zdravstvene probleme pa zasad nije potvrđeno je li smrt posljedica zaraze.


»Uvoz« virusa


S obzirom na blizinu epidemije i mogućnost »uvoza« virusa u Hrvatsku, epidemiolozi roditeljima čija djeca nisu cijepljena preporučuju da to učine, jer ospice prema statistici u 0,1 posto slučajeva završavaju smrću.




U Srbiji je zasad evidentirano oko 700 zaraženih, no procjenjuje se da je stvarni broj veći. U slučaju prijenosa virusa u Hrvatsku, na udaru bi najviše bile Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija gdje je i najveći postotak necijepljene djece. U riziku je i romska populacija, i to mahom njen migrirajući dio, upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Za širenje ospica, naime, idealna je sredina s većim brojem necijepljenih osoba, pa se tako i u slučaju epidemije u Srbiji pokazalo da su oboljeli u 90 posto slučajeva necijepljeni ili samo djelomično cijepljeni. Preminuli muškarac također nije bio cijepljen protiv ospica.



Slovencima koji će novogodišnje praznike provesti u nekoj od zemalja gdje se u zadnje vrijeme bilježi masovnija pojava ospica preporučeno je da se obavezno cijepe ako već nisu cijepljeni protiv te ponekad smrtonosne bolesti. Tatjana Frelih iz Nacionalnog instituta Slovenije za javno zdravstvo kazala je da oni koji ne znaju jesu li cijepljeni ili su preboljeli tu bolest i tako već stekli imunitet mogu testirati da vide imaju li protutijela koja ih štite od ospica, što stoji 20 eura.


Ako utvrde da na bolest nisu imuni, trebaju se prije putovanja obvezno cijepiti. Zdravstvene vlasti izdale su to upozorenje u srijedu, nakon što je potvrđeno da je u Beogradu, kamo za Novu godinu tradicionalno putuje dosta slovenskih turista, umro 30-godišnjak koji nije bio cijepljen. (Hina)



U HZJZ-u procjenjuju da je rizik širenja epidemije na Hrvatsku mali, ali ipak pozivaju na oprez jer sve ovisi o tome u koju se populaciju virus prenese. Ako bi se ospice, na primjer, putem zaražene osobe prenijele u dječju populaciju naših najjužnijih županija, mogla bi se dogoditi manja epidemija kojoj bi najizloženiji bili dječji vrtići.


Veća smrtnost


– Na području Splita i Dubrovnika najviše je predškolske djece koja nisu cijepljena protiv ospica, oko 20 posto. Pri upisu u školu prima se druga doza tog cjepiva i tu je situacija bitno bolja, jer se u toj dobi cijepi više od 90 posto djece – navodi Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. Podsjeća da smo u epidemiji 2014/15. godine, unatoč brojci od više tisuća zaraženih u Srbiji, BiH, Njemačkoj, Austriji, imali samo dva slučaja unosa ospica iz Srbije, ali ne i širenja zaraze jer nam je procijepljenost dobra. Među romskom populacijom, koja mahom nije cijepljena, bilo je 220 oboljelih.


Od ospica, prema statistici, umire jedna od tisuću zaraženih osoba. U nekim državama, međutim, iz nepoznatog je razloga smrtnost veća od statističke, pa je tako Rumunjska s oko 7.000 oboljelih od ospica u dvije godine imala više od 30 smrtnih slučajeva, što je trostruko više. Najčešće je smrt izazvana komplikacijama bolesti, upalom pluća ili upalom mozga.


Iako je broj zaraženih u Srbiji bitno manji nego prije tri godine, Kaić podsjeća da su se države europske regije i bivšeg Sovjetskog Saveza nadale da će do 2015. godine potpuno eliminirati ospice. To se nije dogodilo, a epidemije u našem okruženju sve su češće.


– Naša je preporuka svakako cijepiti djecu na vrijeme. Ospice su toliko zarazne da se teško mogu izbjeći kad se dođe u kontakt sa zaraženim – zaključuje Kaić.