Ozbiljna bolest

EPIDEMIJA INFLUENCE Dosad prijavljeno oko 1000 oboljelih od gripe, a vrhunac sezone tek stiže

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

"Ne možemo sada reći da je vrhunac sezone, mi smo do sada u jednoj uzlaznoj putanji i vrhunac sezone očekujemo za desetak dana ili dva tjedna. Sada trenutno imamo nešto više od 1000 prijavljenih slučajeva influence, dokazanih je više stotina, idemo prema otprilike onim brojkama koje smo imali prošle godine", kaže dr. Draženović



Infektolog dr. Vladimir Draženović iz Zavoda za javno zdravstvo bio je gost Newsrooma na N1.


Sezona gripe je u svojoj uzlaznoj fazi, a vrhuhnac se očekuje za desetak dana do dva tjedna, dok su se prvi slučajevi pojavili početkom prosinca.


Tijekom dana se pojavila vijest da je zabilježen i prvi smrtni slučaj, žrtva gripe, u 2019. godini. Ipak vijest je dematirana iz splitske službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Za preminulog 50-godišnjaka fatalna je bila pneumokokna sepsa.




Je li sada vrhunac sezone gripe?


“Ne možemo sada reći da je vrhunac sezone, mi smo do sada u jednoj uzlaznoj putanji i vrhunac sezone očekujemo za desetak dana ili dva tjedna. Sada trenutno imamo nešto više od 1000 prijavljenih slučajeva influence, dokazanih je više stotina, idemo prema otprilike onim brojkama koje smo imali prošle godine”, kaže dr. Draženović.


Precizira da je laboratorijski konkretno dokazano oko 260 slučajeva i uglavnom je riječ o tipu A H1N1, koji je bio najčešći i 2009. godine.


Kada je u pitanju najugroženija populacija, kaže da su to svakako ljudi oslabljenog imuniteta, ali, ističe da svatko može dobiti gripui da je riječ o ozbiljnoj bolesti.


Kaže da je otprilike jednak broj oboljelih u cijeloj zemlji, a to što je ove godine najviše slučajeva registrirano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – mišljenja je da je zbog  senzibiliranosti liječnika nakon tragedije koja se dogodila na tom području te da se zbog toga češće prijavljuju oboljeli.


Kako bi se izbjegla gripa, Draženović kaže da je važno kretanje, zdrava prehrana i izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi.


“Za one koje osjete znakove bolesti, najvažnije je da ostanu kod kuće kako bolest ne bi prenijeli na druge oobe”, ističe.Dr. Draženović zaključuje da će vrhunac gripe biti sredinom veljače, a da se tek u ožujku može očekivati značajniji pad oboljelih, piše N1.