Još jedna pravomoćna presuda protiv banaka

Dužniku Splitska banka mora isplatiti 16 tisuća kuna, plus troškove postupka i zatezne kamate

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Županijski sud u Osijeku je potvrdio presudu Općinskog suda u Zagrebu kojom Splitska banka dužniku mora vratiti nešto više od 16 tisuća kuna preplaćenih kamata, plus zatezne kamate, ali mu nadoknaditi i oko devet i pol tisuća kuna troškova sudskog postupka

 ZAGREB »Ide nam sve bolje!«, poručuju iz Udruge Franak, koja je našem listu dostavila informaciju o još jednoj, trećoj dosad pravomoćnoj presudi zbog preplaćenih kamata u kreditu. Županijski sud u Osijeku je potvrdio presudu Općinskog suda u Zagrebu kojom Splitska banka dužniku mora vratiti nešto više od 16 tisuća kuna preplaćenih kamata, plus zatezne kamate, ali mu nadoknaditi i oko devet i pol tisuća kuna troškova sudskog postupka.

Riječ je o kamatama u ugovoru za kredit u eurima, kojeg je dužnik podigao 2005. godine, uz promjenjivu kamatu. Sud je ustanovio da je banka neopravdano uzela 16.280 kuna kamata više nego što je trebala te dužniku, uz zatezne kamate, taj novac mora vratiti.


Podsjetimo, neslužbene brojke Udruge Franak kažu da na sudovima ima preko tisuću tužbi dužnika zbog preplaćenih kamata u kreditima, no potencijalno bi ih moglo biti oko sto tisuća, s iznosom potraživanja oko pet milijardi kuna.


Donesenih je nepravomoćnih presuda za sada između 30 i 40, a pravomoćne, nepotvrđene su informacije iz Udruge, samo tri – po jedna u Zadru i Splitu, kao i ova u Osijeku. Preplaćene kamate odnose se na kredite u eurima i kunama kao i one u CHF, koji nisu konvertirtani.