Stiže pitka voda

Duspara: Početkom sljedećeg tjedna moguća normalizacija vodoopskrbe u Slavonskome Brodu

Hina

snimio Ivica Galović / PIXELL

snimio Ivica Galović / PIXELL

"Spajanje dvaju sustava se nastavlja predviđenom dinamikom. Nadam se da ćemo s vodocrpilišta Sikirevaca predviđenih stotinjak litara vode u sekundi dobiti u sljedećih desetak dana", rekao je predsjednik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.



SLAVONSKI BROD – Analize vode iz slavonskobrodskoga vodovoda i dalje pokazuju da su ugljikovodici u granicama dopuštenih vrijednosti, rekao je u petak gradonačelnik Mirko Duspara i dodao kako očekuje da bi se, ako tako ostane, početkom sljedećeg tjedna mogla ukinuti zabrana korištenja te vode za piće.


“Nalazi analize vode koji dolaze su u granicama normale i taj trend se nastavlja. Ako bude ovako, očekujem da bi međuresorno povjerenstvo moglo u ponedjeljak-utorak ukinuti zabranu korištenja vode za piće”, rekao je Duspara nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite.


Stožeri civilne zaštite i dalje očekuju od inspektorice zaštite okoliša točan program sanacije produktovoda, rekao je Duspara i istaknuo da prije sanacije mora postojati projekt sanacije. “Ovo je samo jedan dio za koji znamo da se dogodio akcident. Za ostali dio produktovoda ne znamo u kakvom je stanju i što se dogodilo. Iz produktovoda nije odstranjen sav sadržaj (naftni derivati za čiji transport produktovodi služe)”, istaknuo je i dodao kako očekuje da se ta sanacija “odradi, ali da svi akteri budu upoznati”.




Slavonskobrodski Vodovod i Stožer potvrdili su novinarima da su spojeni vodoopskrbni sustavi Slavonski Brod i Sikirevci te da je počelo ispiranje slavonskobrodskog dijela vodoopskrbne mreže.


“Spajanje dvaju sustava se nastavlja predviđenom dinamikom. Nadam se da ćemo s vodocrpilišta Sikirevaca predviđenih stotinjak litara vode u sekundi dobiti u sljedećih desetak dana”, rekao je predsjednik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.


Na lokaciji na kojoj su u srijedu, 28. ožujka istekli naftnih derivati iz produktovoda i danas je nastavljen policijski očevid. Istražitelji su uzeli dio cjevovoda iz kojeg su tijekom tlačne probe istekli naftni derivati.


Glavne aktivnosti Stožera civilne zaštite Grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije vezane su uz opskrbu osnovnih i srednjih škola vodom kako bi se osigurale dovoljne količine za početak nastave u ponedjeljak.