Reagirao HND

Duka: Šuker ne razumije slobodu medija

Hina

"Neprihvatljivo je da Davor Šuker uvjetuje ulazak u zrakoplov neobjavljivanjem filma i tako ih kažnjava jer je film ipak prikazan", izjavio je za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka



ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka osudio je danas predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i njegovu odluku da se u zrakoplov kojim je hrvatska nogometna reprezentacija letjela na Island ne smije ukrcati i televizijska ekipa HRT-a zbog prikazivanja dokumentarnog filma “Offside zamka”.


“Neprihvatljivo je da Davor Šuker uvjetuje ulazak u zrakoplov neobjavljivanjem filma i tako ih kažnjava jer je film ipak prikazan”, izjavio je za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka.


“To je još jedan dokaz da vodstvo HNS-a nije onakvo kakvo bismo trebali imati. Davor Šuker ne razumije novinarske slobode i slobode medija”, dodao je.




Naime, neki hrvatski mediji su u četvrtak objavili priču da je Davor Šuker pokušao zaustaviti prikazivanje dokumentarnog fila autora Marija Kovača “Offside zamka”, a kada to nije uspio odlučio je ne dopustiti novinarskoj ekipi HRT-a da leti zajedno s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Island.


“Najbolje kada novinari putuju odvojeno od političara ili sportaša, ali ovo su bili posebni uvjeti”, rekao je Duka ponovivši kako je potez predsjednika HNS-a neprihvatljiv.


Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec smatra da angažman leta čarterom poslovni odnos između HRT-a i HNS-a i da se u takav aranžmane nitko ne može uplitati.


“HZSN ili HND bi u takvom odnosu više trebalo smetati zašto samo novinari HRT-a imaju takav povlašteni odnos korištenja čarter leta, a ne i ostali novinari?,” kazao je Ozmec.


Iz Odjela za komunikacije HRT-a Hini je priopćeno kako “radi preciznog informiranja javnosti i dosadašnjih medijskih napisa ekipa HRT-a nije izbačena iz aviona već je dan ranije obaviještena da u charteru nema mjesta”.


“U ranijim slučajevima djelatnici HRT-a čarterom su putovali kada je bilo mjesta dok su u 70 posto slučajeva išli redovnim linijama. Tako je i ovom prilikom na Island otputovala četveročlana ekipa redovitom linijom.


Također, dokumentarni film ‘Offside, zamka’ planiran je još kada se vjerovalo da će Hrvatska u Brazil ići izravno, te planiranje termina nije imalo veze s terminom utakmice reprezentacije.


Ističemo i kako nije bilo nikakvog kontakta između Sportske redakcije HRT-a i HNS-a u tom smislu. O sadržajima koji se emitiraju na pojedinim kanalima HRT-a odlučuju urednici tih kanala, u konkretnom slučaju glavna urednica HTV1. Nitko na HRT-u ni u jednom trenutku nije smatrao da bi moglo ili trebalo biti drugačije.


Vjerujemo da ovaj događaj neće utjecati na buduću suradnju HNS-a i HRT-a koja datira iz 1991. godine. Naime, sve što smo ranije dogovorili sa HNS-om do sada je ispoštovano s obje strane. Sportski program HRT-a i dalje normalno radi sve odranije ugovorene obveze u skladu s potpisanim ugovorima”, stoji u priopćenju koje je u ime HRT-a poslala glasnogovornica Dorotea Lazanin Jelenc.