Jandroković šalje Sanadera

Državni vrh ove godine propušta Bleiburg. U svom aranžmanu idu Đakić, Bulj, Hasanbegović…

Zlatko Crnčec

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Idem u Bleiburg kako bih odao počast svima onima koji su pobijeni 1945 godine bez suđenja i suda, rekao je jučer za naš list zastupnik HDZ-a predsjednik Virovitičko podravskog HDZ-a Josip Đakić



Predsjednik Sabora Gordan Jandroković neće ove godine ići na komemoraciju u Bleiburg već će kao svog izaslanika poslati predsjednika saborskog Odbora za izbor imenovanja i upravne poslove Antu Sanadera (HDZ). Sam će Jandroković pak Bleiburg posjetiti sutra, u četvrtak 16. svibnja, a istoga će dana obići i Macelj i Tezno. Jandroković ove godine neće ići na komemoraciju formalno zbog toga jer se istog dana uvečer u Zagrebu održava središnji predizborni skup HDZ-a za europske izbore za Zagreb u dvorani Cibona. Na njemu će se uz vodeće ljude stranke pojaviti i njemačka kancelarka Angela Merkel, te eurozastupnik bavarskog CSU-a Manfred Weber, inače kandidat Europske pučke stranke (EPP) za novog predsjednika Europske komisije.


Iako to nije bilo formalizirano Sabor su na blajburškoj komemoraciji u pravilu predstavljali ili njegov predsjednik ili netko od potpredsjednika. Međutim, ove je godine ispalo da nitko od njih iz raznih razloga neće biti na Bleiburgu. Željko Reiner (HDZ) prije dva dana otklonio je mogućnost da, kao što je to bio slučaj prijašnjih nekoliko godina, on bude izaslanik Sabora koji je od 2016., nakon povratka HDZ-a na vlast, ponovo postao pokrovitelj ove manifestacije.


Na Bleiburgu kao izaslanik neće biti ni drugi potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a Milijan Brkić. Naime, on je u ovom trenutku pod velikim političkim pritiskom vezano za aferu SMS-a. Još još uvijek nije poznato hoće li Brkić ići u Austriju u svojoj režiji. Treći potpredsjednik Sabora iz redova vladajuće većine jest i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Međutim, zbog njegovih svjetonazorskih i političkih stajališta nemoguće je da bi predsjednik Sabora njega imenovao kao izaslanika, a kamoli da bi Radin nešto takvo prihvatio. Potpredsjednik Sabora iz redova oporbe i predsjednik Mosta Božo Petrov u razgovoru za naš list već je rekao da ove godine neće ići na Bleiburg dok za Sinišu Hajdaša Dončića vrijede isti razlozi kao i za Radina.




Naravno, saborski izaslanik ne mora nužno biti potpredsjednik Sabora. To može biti bilo koji od saborskih zastupnika. Dijelom je ovaj izbor sužen i zbog toga jer na dan kada se održava blajburška manifestacija, HDZ ima svoj veliki predizborni skup. Ni u zastupničkom klubu HDZ-a nije bilo na dnevnom redu tko će od njih biti izaslanik Sabora. Jedino što se iz pojedinačnih razgovora sa saborskim zastupnicima ove stranke moglo doznati jest da će dio njih u vlastitom aranžmanu otići na Bleiburg.


– Idem u Bleiburg kako bih odao počast svima onima koji su pobijeni 1945 godine bez suđenja i suda, rekao je jučer za naš list zastupnik HDZ-a predsjednik Virovitičko podravskog HDZ-a Josip Đakić.


Na Bleiburg će ove godine otići i neki oporbeni saborski zastupnici. Politički tajnik Nezavisnih za Hrvatsku (NHr) Zlatko Hasanbegović potvrdio je jučer za naš list da u subotu ide na Bleiburg jer tamo ide svake godine od 1990. godine. Na Bleiburg će ići i saborski zastupnik Mosta i kandidat stranke na izborima za Europski parlament Miro Bulj.