NAPRASAN KRAJ MANDATA

Dražen Jelenić podnio ostavku! Još jedan u nizu državnih odvjetnika kojima Hrvatska nije vjerovala

Portal Novilist.hr

Foto/ Patrik Macek/PIXSELL

Foto/ Patrik Macek/PIXSELL

Ispao je tragikomičan prije nešto više od mjesec dana kada su ga kamere uhvatile u svečanoj loži  HNK-a pored višestrukog optuženika USKOK-a Milana Bandića na svečanom koncertu povodom službenog početka šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja EU-om. Za to je poslije optužio protokol Vlade, iako je notorno da je odluka o tome hoće li sjediti u loži s Bandićem ili ipak neće, bila samo i isključivo njegova



Glavni državni odvjetnik podnio je ostavku! Tko je u stvari Dražen Jelenić i po čemu bi trebao biti upamćen kad glavni državni odvjetnik? Malo toga dobroga ostaje iza njega.


Percepcija i podaci o radu DORH-a pokazuju kako nikakvu bitnu promjenu u ovu državnu instituciju, čija je neovisnost od presudnog značaja, Jelenić nije donio.


Jednako je malo krupnih slučajeva za koje se može reći da ih je razriješio ili razotkrio, daleko je više onih drugih.




Ostat će i zabilježeno da je s dužnosti zamjenika glavnog državnog odvjetnika, na poziciju šefa DORH-a došao u ožujku 2018. godine, kao i da je svega mjesec dana prije toga ušao u udrugu slobodnih zidara, odnosno masona. 


“Ja sam dijete državnog odvjetništva”, rekao je Jelenić o sebi prije nego što će ga sabor većinom glasova izabrati za glavnog državnog odvjetnika.


U DORH-u je doista prošao sve razine i to od vježbenika pa do čelnika te institucije. Radio je devedesetih kao državnoodvjetnički savjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Do 2003. godine imao je niz funkcija pa je tako obnašao dužnosti zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu i bio vršitelj dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Samoboru te zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.


Niti mjesec dana kasnije nakon što je imenovan već se našao u nezgodnoj situaciji kada je trebalo riješiti aferu Hotmail, odnosno djelovanje skupine Borg u slučaju Agrokor.


Tada je DORH u rekordno kratkom roku odbio kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice vlade Martine Dalić, ministra Zdravka Marića i ostalih.


“Netransparentnost nije kazneno djelo”, objašnjavao je Jelenić.


Ispao je i tragikomičan prije nešto više od mjesec dana kada su ga kamere uhvatile u svečanoj loži  HNK-a pored višestrukog optuženika USKOK-a Milana Bandića na svečanom koncertu povodom službenog početka šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja EU-om.


Za to je poslije optužio protokol Vlade, iako je notorno da je odluka o tome hoće li sjediti u loži s Bandićem ili ipak neće, bila samo i isključivo njegova. 


Prije tjedan dana Jelenić je predstavljao u saboru izvještaj o radu za 2017. i 2018. godinu te je naglasio da DORH posebnu pažnju posvećuje radu na predmetima vezanima za korupciju, ali je teško očekivati rezultate preko noći što zorno govori da je i on nastavio utabanom stazom svojih prethodnika.


Ukoliko mu afera s masonskom ložom i slobodnim zidarstvom doista presudi, sasvim se sigurno može ocijeniti kako njegov kratki mandat na čelu DORH-a neće biti upamćen po nikakvim važnijim promjenama, još manje se može ustvrditi da je Jelenić uspio izgraditi instituciju od povjerenja građana Hrvatske, a po tome je samo nastavio djelo Dinka Cvitana i Mladena Bajića. Ostaje tek da se vidi tek tko će ga naslijediti.