Vremenska prognoza

Do petka jak vjetar, olujna nevremena i tuča. Nažalost, ni poslije toga neće biti previše stabilno

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Nakon kraćeg razdoblja stabilnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, iako diljem Hrvatske ne i sasvim stabilnog i suhog, u prvom dijelu novoga tjedna ovogodišnji svibanj nastavlja “po svom'” – pretežno oblačno i manje toplo, uz čestu kišu, koja ponegdje može biti i “prljava”.


No, većini je vjerojatno znatno važnija spoznaja da će ponovno u mnogim mjestima biti obilnije kiše, i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Lokalno će biti i olujnih nevremena i tuče. Mnogima na Jadranu smetat će i najprije većinom umjereno i jako jugo, zatim i bura. U drugom dijelu tjedna bit će sunčanije, od petka i ponovno toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno, prognozira Zoran Vakula za HRT.


Prema sredini tjedna na kopnu još malo niža temperatura. Do srijede kiša će biti česta, mjestimice i obilnija te izraženija, a lokalno je moguće i nevrijeme praćeno tučom i prolazno jakim vjetrom. Od četvrtka više sunčanog vremena, no i dalje nestabilno, uz povremenu kišu uglavnom na istoku zemlje.




I na Jadranu do srijede vrlo nestabilno. Povremeno će biti kiše, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Obilnija kiša u utorak je vjerojatna u Dalmaciji, a u srijedu pak na sjevernom Jadranu. Umjereno i jako jugo na sjevernom će dijelu u srijedu zamijeniti bura, koja će se u četvrtak proširiti i duž cijele obale, te pojačati.


Od četvrtka kiša će biti rjeđa pojava, no sasvim stabilnog vremena i dalje nema na vidiku.”, prognozirala je za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.