Brrr, zima je

Dio Hrvatske jutros se probudio u minusu, na Kvarneru nastavlja “udarati” olujna bura

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Hrvatska se jutros probudila uz najhladnije vrijeme ovog rujna, a živa je u nekim dijelovima čak prvi put kliznula u minus. Na Zavižanu je u 6 sati ujutro izmjereno -2 stupnja, a u Bednji u Zagorju -0,3 stupnja Celzijusa.


U Gospiću i Otočcu je bio svega jedan stupanj iznad ništice, u Krapini i Ogulinu 2, Karlovcu 3, a u Zagrebu 4 stupnja. Rijeka se probudila na 11 stupnjeva, dok je najtoplije jutros na Palagruži gdje je izmjereno 17 “celzijevaca”.


Danas će biti pretežno sunčano i svježe, duž obale razmjerno vjetrovito. Po kotlinama i uz rijeke u unutrašnjosti mjestimice jutarnja magla. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu jaka do olujna bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 12 do 16 na kopnu te od 18 do 22 °C na Jadranu. 




Zbog jake i olujne bure i dalje je na snazi narančasto upozorenje meteoalarma za područje Kvarnera. Najjači udar vjetra mogao bi dosezati brzinu od čak 120 kilometara na sat.


– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju Meteoalarma.


Meteorolozi i za idućih par dana predviđaju pretežno sunčano i svježije vrijeme. Jaka, na udare i olujna bura, u četvrtak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Na kopnu će još u srijedu povremeno puhati do umjeren sjeveroistočnjak, a zatim će uz uglavnom slab vjetar ponegdje biti magle ili sumaglice.


Jutra će biti svježa, mjestimice uz mogućnost za slab mraz, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura u postupnom porastu.