Kriza prevladana?

Detalji večernjeg sastanka u Banskim dvorima: Bandić će podržati proračun u zamjenu za – GUP

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kriza je prevladana. Zaključak je koalicijskih dužnosnika s kojima smo razgovarali kako više nema opasnosti da bi proračun mogao pasti, što je posljednji pravi test za Plenkovićevu Vladu prije redovnih izbora za Sabor



Vladajuća koalicija malo se zaljuljala zbog najava HNS-a i Milana Bandića da će skratiti podršku Vlade u slučaju izostanka povećanja plaća prosvjetarima, ali nakon sinoćnjeg koalicijskog sastanka dojam je svih naših sugovornika koji su bili u Banskim dvorima da je ta kriza prevladana. Bio je to dugačak sastanak, trajao je više od tri sata, ali ne zbog disonatnih tonova i neslaganja nego uslijed brojnih tema koje su bile na dnevnom redu.


Raspravljalo se o državnim praznicima, aktualnom štrajku, ćirilici u Vukovaru i poreznoj reformi, ali ponajviše o državnom proračunu za iduću godinu, posljednjem pravom testu za Plenkovićevu Vladu prije redovnih izbora za Sabor.


Zaključak je koalicijskih dužnosnika s kojima smo razgovarali da više nema opasnosti da bi proračun mogao pasti, jer svi partneri podržavaju premijerovo najavu o povećanju plaća za sve državne i javne službenikeu visini ukupno 6,12 posto. Predsjednik Vlade je, doznajemo, rekao da za više od toga nema novca, a nitko od prisutnih nije tvrdio suprotno.


Bandićev GUP




No, stvari između Bandića i Vlade ipak još nisu potpuno posložene. Gradonačelnik Zagreba, naime, očekuje da do kraja godine zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini podrže kontroverzne izmjene GUP-a. Kako se može neslužbeno doznati u zagrebačkim političkim kuloarima, čini se da HDZ želi da Bandić i njegovi saborski zastupnici prvo daju glas za državni proračun, a da se potom krene u izmjene GUP-a.


U prilog tim informacijama idu i neodređeni odgovori HDZ-ovih gradskih zastupnika na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na pitanja o tome kako će se postaviti kada na dnevni red Gradske skupštine dođe glasovanje o izmjenama GUP-a. Tako je Plenkoviću bliski Mislav Herman izbjegao odgovor, rekavši da GUP nije na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice dok je njegov stranački kolega Ivan Kujundžić izjavio da su i Klub zastupnika i HDZ kao stranka »predani završetku ove priče«, te da u tom smislu »intenzivno komuniciraju sa strukom«. Zanimljivo je i da su HDZ-ovi vijećnici u vijećima gradskih četvrti prilikom izjašnjavanje o izmjenama GUP-a bili suzdržani. Mišljenja vijeća gradskih četvrti samo su savjetodavnog karaktera i ni na koji način ne obvezuju Gradsku skupštinu, ali je njihov pribavljanje nužan dio zakonom propisane procedure, kako bi Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo.


Na čelu tog Ministarstva je HNS-ov Predrag Štromar koji je već jednom, iz proceduralnih razloga, spriječio izglasavanje izmjena GUP-a. Iz Ministarstva se neslužbeno može doznati da će se ono u donošenju nove odluke striktno držati zakona. U njihovom je djelokrugu samo provjera je li sve obavljeno po zakonom propisanom postupku bez ulaženja u meritum. A ovo je najvažnije pitanje oko kojeg ratuju Bandić i HNS, iako ne treba zanemariti ni svađu oko tableta koje gura HNS-ova ministrica Blaženka Divjak i papirnatih udžbenika kojima je skloniji Bandić.


Hitan sastanak


On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje u kakvim je odnosima s premijerom, rekao da »s muškarcima nema dobre odnose«.


– Mogu imati dobre odnose s damama, a s premijerom imam partnerske odnose, rekao je Bandić koji nije želio komentirati kada će izmjene GUP-a doći pred Gradsku skupštinu.


Bandić je u ponedjeljak zatražio hitan »konstruktivan i partnerski sastanak« s premijerom Plenkovićem, kako bi mu izrazio nezadovoljstvo zbog porezne reforme koju je proglasio »guljenjem kože« jedinicama lokalne samouprave. Pritom je optužio Vladu da gura rješenje koje odgovara samo državnom proračunu, a pogubno je za lokalnu samoupravu, poduzetnike i obrtnike. Bandć traži kompenzacijske mjere kojima bi se zbog promjena u poreznom sustavu nadoknadio novac što ga gubi Zagreb.


Podrška HDZ-a nužna je Bandiću za prolaz GUP-a jer je oporba ujedinjena u protivljenju tom prijedlogu. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras jučer je još jednom rekao da će njegova stranka »na svaki mogući način spriječiti devastaciju grada i bogaćenje pojedinaca koji žele na netransparentnoj koaliciji HDZ-a i Bandića zaraditi desetke milijuna.