Ususret izbornoj utrci

Detalji scenarija na Ibleru: SDP će ipak podržati Milanovićevu predsjedničku kandidaturu?

Dražen Ciglenečki

Bivši premijer se navodno ne namjerava deklarirati kao kandidat ljevice nego kao – progresivac  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Bivši premijer se navodno ne namjerava deklarirati kao kandidat ljevice nego kao – progresivac / Snimio Denis LOVROVIĆ

Neće biti nikakve drame. Ako se u SDP-u sukobimo zbog predsjedničkih izbora, onda će naš kandidat, koji god bio, nesumnjivo izgubiti. Zašto bismo se onda tako neracionalno ponašali? Logično je u ovoj situaciji jedino da SDP podrži čovjeka koji najbolje stoji u anketama, a to je Milanović 



ZAGREB Sve je izvjesnije da će Zoran Milanović u danima nakon izbora za Europski parlament objaviti kandidaturu za predsjednika Republike. Iznenađenje bi bilo kad se to ne bi dogodilo. A to onda otvara pitanje odnosa Milanovića i SDP-a, stranke koju je on vodio skoro deset godina.


Milanović se i tijekom kampanje za europske izbore drži podalje od SDP-a i gradi nezavisnu poziciju, a lider socijaldemokrata Davor Bernardić više je puta najavio da će stranka kroz predizbore odabrati svog kandidata za predsjednika Republike.


Budući da se Milanović sigurno ne bi natjecao na tim predizborima, ovakav slijed stvari vodio bi u sukob i vjerojatno izbacivanje bivšeg premijera iz stranke. Tako je 2009. bilo s Milanom Bandićem, koji se mimo SDP-a kandidirao za predsjednika. No, čini se da bi ovaj put takav dramatičan rasplet ipak mogao izostati. U to je barem uvjeren SDP-ov visokopozicionirani dužnosnik s kojima smo jučer razgovarali.


(Ne)racionalno ponašanje




– Neće biti nikakve drame. Ako se u SDP-u sukobimo zbog predsjedničkih izbora, onda će naš kandidat, koji god bio, nesumnjivo izgubiti. Zašto bismo se onda tako neracionalno ponašali? Logično je u ovoj situaciji jedino da SDP podrži čovjeka koji najbolje stoji u anketama, a to je Milanović – naglašava naš sugovornik.


Prema posljednjem istraživanju u kojem se mjerilo podršku mogućih kandidata za predsjednika Republike, HRejting koji je neki dan objavio HTV, za Milanovića se izjasnilo 18,3 posto ispitanika, a za SDP-ovog europarlamentarca Tonina Piculu 3,9 posto.


Picula, koji je zainteresiran za SDP-ovu nominaciju za predsjedničke izbore, na prvom je mjestu SDP-ove liste za europske izbore i kad bi dobro odradio kampanju njegov bi rejting mogao porasti. Ali, Milanovića ne može prestići u anketama, a to onda pred SDP stavlja dvojbu trebaju li na izbore za predsjednika Republike poslati kandidata s mršavim šansama za ulazak u drugi krug, pa makar on bio i savršeno lojalan član stranke.


Naš sugovornik iz vodstva SDP-a procjenjuje da bi za stranku jako loše bilo se kad bi se u potpunosti razišli s Milanovićem, a da onda još njihov kandidat izbore završi već u prvom krugu. U spomenuti je HRejting uvršten i Predrag Fred Matića, ali on je još slabiji nego Picula (1,2 posto). Ima li SDP još nekog tko bi se na izborima suprotstavio Kolindi Grabar-Kitarović? Dosad se taj nije javio.


Naši izvori tvrde da i sam Milanović računa na podršku SDP-a i da ne misli da će stranka pored njega imati još jednog kandidata. U opisanom scenariju, on objavljuje svoju kandidaturu, a Glavni odbor SDP-a potom izglasava da će ga podržati.


– Bernardić je godinama bio na čelu zagrebačkog SDP-a, a na posljednjim izborima za gradonačelnika Zagreba mi nismo imali svog kandidata nego smo podržali Anku Mrak Taritaš, jer je ona najbolje kotirala u anketama. Nema stoga razloga da drukčije postupimo u Milanovićevom slučaju, koji je k tome i član SDP-a. Nije problem ni ako on hoće biti nezavisni kandidat, Statut SDP-a regulira takvu situaciju – ističe SDP-ov dužnosnik.


Komadina protiv


SDP-ov Statut propisuje da će iz stranke biti isključen član koji se, između ostalog, prihvati kandidaturu druge stranke ili grupe birača, ali »bez prethodne suglasnosti nadležnog središnjeg tijela SDP-a«. Međutim, ostaje činjenica da je Bernardić obećao predizbore, premda oni prema Statutu nisu obavezni.

Visokorangirani SDP-ovac tvrdi da predsjednik stranke ipak neće inzistirati na predizborima i tako riskirati obnovu sukoba u SDP-u i ugroziti vlastiti položaj.


Ali, dok za Bernardića, koji nikad nije govorio protiv Milanovićeve predsjedničke kandidature, odustanak od predizbora ne bi predstavljao velik korak unatrag, sasvim je druga priča s potpredsjednikom SDP-a Zlatkom Komadinom. Još krajem prošle godine Komadina je rezolutno izjavio da je Milanović sebe diskvalificirao kao stranački kandidat i da može biti samo nezavisni.


Komadina se ustrajno zalagao da SDP kandidira za predsjednika svog člana, pa makar Milanović ušao u izbornu utrku. On bi zato bio među SDP-ovcima koji bi se najteže pomirili s podrškom Milanovićevoj predsjedničkoj kandidaturi, ako bi uopće na to pristao.


Inače, bivši premijer se navodno ne namjerava deklarirati kao kandidat ljevice nego kao – progresivac. O Milanovićevim izbornim šansama protiv Kolinde Grabar-Kitarović preuranjeno je govoriti. Ankete favoriziraju aktualnu predsjednicu Republike, njezina je podrška trenutačno dvostruko veća.


No, Kolinda Grabar-Kitarović najbolje zna koliko su ankete varljive, s obzirom da je ona u njima cijelu 2014. debelo zaostajala za Ivom Josipovićem. Osam mjeseci prije predsjedničkih izbora 2014. na kojima je pobijedila čak i puno više nego danas, osam mjeseci prije izbora 2019., Milanović za njom.