Predsjednik Urave Narodnih novina odgovara na optužbe

Davor Čović: Nije Kukuljanovo jedino što smrdi u poslovima bivše uprave

Ladislav Tomičić

Državnom odvjetništvu podnijet ću prijavu protiv bivšeg predsjednika Uprave Petra Piskača. To je vrlo kompleksna stvar, koju rade pravnici. Postoji još dosta ugovora koji će se naći u toj prijavi

Predsjednik Uprave Narodnih novina Davor Čović odgovoran je za odluku da se pogon za proizvodnju toaletne konfekcije spomenutog javnog poduzeća ne otvori u bakarskoj industrijskoj zoni Kukuljanovo.  

Zašto je donesena odluka da se s pogonom za proizvodnju toaletne konfekcije ne ide na Kukuljanovo, kako je prvotno planirano.


  – Kao prvo, zgrada na Kukuljanovu nema uporabnu dozvolu. To niti jedne novine nisu napisale. Ako stavite stroj, točnije proizvodnu liniju unutra, a dugačka je 54 metra, vi ne smijete početi raditi. Drugo, hala naKukuljanovu ne odgovara uvjetima proizvodnje: proizvodna linija se ne može složiti u liniji nego u slovo »u«, što ometa proizvodni proces. Ta zgrada nema ni približno dovoljan skladišni kapacitet niti za repromaterijal niti za gotove proizvode. Nadalje, u toj zgradi je manipulativni prostor za utovar u kamione bez natkrivenog dijela, koji mora biti jer se radi o osjetljivim proizvodima – papiru – koji ne trpi vanjske uvjete lošeg vremena.  

 Tko daje uporabnu dozvolu?


  – Nadležne institucije na lokalnoj razini.




  Mi smo razgovarali s gradonačelnikom Bakra o ovoj temi i stekli dojam da je lokalna zajednica vrlo zainteresirana da su u njezinoj industrijskoj zoni otvori Vaš proizvodni pogon. Uporabna dozvola zapravo je tehnička formalnost?


  – Mislim da nije. Ali, da vam odmah na početku kažem jednu stvar: ja sam nestranački čovjek. Tu sam doveden zbog biznisa i to je bio moj jedini uvjet da prihvatim ovo radno mjesto. Ja gledam samo prosperitet Narodnih novina u poslovnom smislu. Ono što sam i ranije rekao novinarima: da se samo malo netko potrudio i da ste otišli primjerice u Delt papir, koji ima jednu ili dvije linije, pa bi vidjeli koliko jedna proizvodna linija prostora treba. Ili pogledajte na Internet stranicu Violete pa ćete vidjeti koliko jedna proizvodna linija treba kapaciteta. Mi smo na Kukuljanovu imali staru zgradu koja je bila veleprodaja i nadograđeno je 600 kvadrata za koje su tražili građevinsku i uporabnu dozvolu i dobili je. Međutim, oni su te dvije zgrade spajali i nisu tražili uporabnu dozvolu za drugi dio hale, a tamo je mijenjana statitka.


  Kad je donošena odluka da taj pogon ide na Kukuljanovo, sve se radilo na temelju dokumentacije, a čak su i Vaši talijanski partneri potvrdili da proizvodna linija tamo može stati.


  – Hajd’mo gledat stvari ekonomski: da ste vi proizvođač stroja i prodajete mi stroj te vrijednosti, bi li vas bilo briga gdje ću ja smjestiti stroj? Talijani su na Kukuljanovo došli puno kasnije, nakon što je stroj praktički kupljen.  

Je li stroj, u tehničkoj dokumentaciji tog projekta, ucrtan u halu?


  – Je, kasnije. Kao što sam rekao, ucrtan je u obliku slova »u«, a detaljni elaborat, koji nažalost nije bio naručen kada je trebalo, nego ga je naručila ova Uprava, pokazuje da tako smješteni stroj nije dobar. Taj isti detaljni elaborat, koji ima 66 stranica, pokazuje da jedna druga ugledna tvrtka koja se bavi istim poslom, ima svoj stroj složen upravo s takvim zavijucima i zbog škarta koji se javlja pri proizvodnji, jer se događaju padovi gotovih proizvoda, na godišnjoj razini ima gubitak od 2,3 milijuna eura! Apsolutno nismo smjeli dopustiti da se nama dogodi ista situacija.


 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!