Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Skup u Malom Lošinju

foto Dani hrvatskog turizma: Split destinacija godine, Restoran Villa Ariston Opatija proglašen najboljim restoranom

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor: ,
Objavljeno: 26. listopad 2017. u 22:11 2017-10-26T22:11:00+02:00

Hrvatska je napravila veliki iskorak, a očekujemo da se taj trend i nastavi, kazao je premijer na završnici turističke manifestacije

MALI LOŠINJ  Svečanu završnu večer Dana turizma u Malom Lošinju uveličao je i premijer Andrej Plenković. Na odličnoj turističkoj sezoni čestitao je ministru turizma Gariju Cappelliju, direktoru Hrvatske turističke zajednice Kristjanu Staničiću i svim turističkim radnicima.

– Iza nas je turistička sezona s odličnim rezultatima. Hrvatska je u turizmu napravila velik iskorak, a očekujemo da se taj trend i nastavi. Ove smo godine imali oko 800 milijuna eura investicija, dogodine će ih biti oko 940 milijuna. Hrvatska će definitivno biti jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Europi i svijetu – kazao je premijer Plenković.

N2610BR9
Dani hrvatskog turizma / Snimio Roni BRMALJ

Zadovoljan rezultatima sezone, predsjednik Vlade kazao je i da je istraživanje Instituta za turizam pokazalo  da je Europljanima prva asocijacija na Hrvatsku ljepota, te podatke prema kojima su gosti u Hrvatskoj ove godine trošili 20 posto više nego 2014., kad je zadnji put rađeno to istraživanje.

Danas je održan i tradicionalni susret turističkih djelatnika i predstavnika Vlade u sklopu Dana hrvatskog turizma. Ministar Cappelli je kazao da bi predstojećeg vikenda Hrvatska trebala ostvariti 100-milijunto noćenje, što je prvi put u povijesti i dvije do tri godine ranije nego se očekivalo te je sada najvažnije turistički promet disperzirati izvan ljeta i na kontinent.

Plenković: Investicije su najbolji dokaz konkurentnosti

»Investicije u turizmu iznosile su 800 milijuna eura, a u idućoj godini porast će na oko 940 milijuna plus još oko 350 milijuna eura u zdravstveni turizam i to je najbolji dokaz konkurentnosti. Prvi put u povijesti već za ovaj vikend dostići ćemo 100 milijuna noćenja i čestitam i zahvaljujem svima koji su to pomogli ostvariti«, poručio je Plenković.

 Kazao je kako vjeruje da je svima cilj u turizmu cjelogodišnje poslovanje, te da se turizam razvije i na kontinentu. Naglasio je da su nova istraživanja Instituta za turizam pokazala kako su turisti ove godine potrošili u Hrvatskoj i 20 posto više nego prije tri godine.

Premijer je zahvalio i, kako je kazao, slovenskom kolegi Ceraru i europskom Junkeru štio su u dogovoru uspjeli da na granicama Hrvatske nema velikih kolona, te je i to pridonijelo velikom turističkom rezultatu ove godine.

Pomoglo je, podsjetio je Plenković, i što je uz donošenje Zakona o izvanrednoj upravi izbjegnut stečaj velikih kompanija i negativni domino efekt slučaja Agrokor na turizam i druge sektore, te su distrubuteri iz sustava koncerna Agrokor i mali OPG-ovi mogli neometano odraditi sezonu i opskrbiti turizam svim potrebnim.

 »Čovjek je ključ uspjeha i mjerama aktivne politike zapošljavanja Vlada će pomoći dodatnom usavršavanju i da se umanji problem nedostatka radnika iduće godine, jer turizam je svima važan i pomaže prepoznavanju Hrvatske«, istaknuo je premijer.

 Zahvalio je na kraju i vatrogascima i građanima i svima koji su pomagali u gašenju požara i drugim nepogodama tijekom turističke sezone.

»Uskoro će u Sabor zakon o pružanju usluga u turizmu koji će otvoriti nove prilike za cjelogodišnji turizam, među kojima i zdravstveni, ali i za investicije. Pokušat ćemo u koordinaciji s poslodavcima i institucijama riješiti problem nedostatka radne snage za iduću godinu, a otvoreni smo i za sve druge konstruktivne razgovore, pa i o PDV-u i potrebi povećanja plaća«, kazao je Cappelli.

O radnoj snazi i nedostatku kvalitetnih kadrova upozorenja je uputio i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, kazavši da politika nije išla u smjeru boljih uvjeta rada i poslovanja i boljih plaća u turizmu.

»Kada bi Vlada shvatila da se poreznim i drugim rastrećenjima turističkim poslodavcima otvara prostor za povećanje plaća, pa i više ugovora na neodređeno, možda bi nešto činila. Bez toga, problem s kadrovima neće nestati, kao ni bez novog obrazovanja«, rekao je Andrić. On je protiv uvoza radne snage, tvrdeći da su domaći radnici najbolji i najisplativiji.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je da u EU fondovima ima prostora za turizam te da su dogovoreni i programi povoljnog kreditiranje s HBOR-om i poslovnim bankama.

Na završnoj večeri Dana Hrvatskog turizma, Split je proglašen turističkom destinacijom godine. Za ovu prestižnu titulu konkurirali su Rovinj, Crikvenica, Maslinica, Baranja i Osijek. Godišnju nagradu »Anton Štifanić« dobio je Ante Mrvica iz Jadrolinije Split, a prestižnu nagradu za životno djelo Niko Bulić.

Restoran Villa Ariston Opatija proglašen je najboljim restoranom, u konkurenciji restorana Bokeria Kitchen&Wine Split, Gourmet Restaurant San Rocco Brtonigla i Zinfandels Restaurant Zagreb.

Rabljani se nisu okitili prvom nagradom za Rabsku fjeru za događaj godine, gdje je pobijedio Špancirfest, koji je za sobom ostavio i Opan Air-Festival of life Poreč. Za kulturnu turističku atrakciju proglašena je Kneževa palača u Zadru.

U Kategoriji Inovacija u turizmu pobijedio je Family hotel Amarin Rovinj, najboljom marinom proglašena je Frapa Rogoznica, a konkurirale su joj ACI Marina Dubrovnik i Marina Vrsar. Kamp godine je Camping Resort Lanterna Poreč. U Istru je otišla i nagrada za hotel godine u Monte Mulini Rovinj. Nagradu za turističku agenciju osvojila je agencija Uniline Travel Company Pula.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.