Danas bi se moglo znati ostaje li zaista Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa “bez zubi”

Jasmin Klarić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Kako smo doznali, svim članovima radne skupine dostavljen je prijedlog izmjena zakona koje je izradilo Povjerenstvo koje vodi Novaković, a kako svi od ranije imaju i prijedlog Ministarstva uprave, danas se može očekivati uzavrela rasprava



Hoće li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ostati »bez zubi«, ili će nastaviti s neovisnim preispitivanjem ponašanja javnih dužnosnika znat će se možda danas poslijepodne – nakon što završi u 14 sati zakazana sjednica radne skupine za izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


Sjednica radne skupine za izmjenu nekog zakona inače ne bi izazvala pretjeranu pozornost javnosti, no stvari su postale zanimljive nakon što je prošlog tjedna u javnost isplivala verzija Ministarstva uprave po kojoj su iz Zakona izbačeni taksativno nabrojani oblici ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa – što je izazvalo konsternaciju i kod sadašnjih i bivših članova Povjerenstva.


Govoreći na N1 televiziji ministar Lovro Kušćević je pokušao, kako je rekao, educirati gledatelje. »U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti – a to je zakonodavna, izvršna i sudbena vlast. Povjerenstvo je tijelo Hrvatskog sabora, Sabor je zakonodavna vlast – prema tome nema sudbenu vlast i time ne može ni na svoja tijela delegirati sudbenu vlast. Mislim da to svaki student Pravnog fakulteta poznaje«.




Bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković uzvratila mu je kako njegova izjava »pokazuje zapravo da ministar zna manje od studenata prava«, a aktualna predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković podcrtala je kako se radi o neovisnom tijelu, koje je samo birano od Sabora. »Slažem se da nismo sudbeno tijelo, ali se naslanjamo na upravni postupak i ne vidim u čemu je problem«, kazala je Novaković i najavila da će Povjerenstvo u ponedjeljak poslati svoj prijedlog zakona. U prijedlogu bi se ovlasti tog tijela trebale razjasniti i proširiti, uglavnom u skladu s tezama koje je još u siječnju prošlo saziv Povjerenstva dostavio Kuščevićevom ministarstvu.


Kako smo doznali, svim članovima radne skupine dostavljen je prijedlog izmjena zakona koje je izradilo Povjerenstvo koje vodi Novaković, a kako svi od ranije imaju i prijedlog Ministarstva uprave, danas se može očekivati uzavrela rasprava.


Ministar Kuščević je, podsjetimo, za kraj ovog tjedna najavio finalni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa.