Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Ministrica u Dnevniku Nove TV

Dalić: Ramljak ima moje povjerenje sve dok proces vodi sukladno zakonu

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2018. u 21:57 2018-02-02T21:57:40+01:00

Naglasila je kako nije Ramljak angažirao svoju bivšu tvrtku kao podizvođača na savjetničkim poslovima, već direktora AlixPartnersa Beveridge kako joj je, kazala je, sinoć na sastanku i sam rekao. AlixPartners, dodala je, je angažirao i ostale podizvođačke tvrtke za, kako navode mediji, naknadu od 250 tisuća kuna tjedno

ZAGREB Ante Ramljak ima moje povjerenje sve dok vodi proces na način sukladan zakonu, poručila je u petak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić upitana ima li njeno povjerenje izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak, za kojega je rekla kako nije on, već Alastair Beveridge iz AlexiPartnersa, savjetničke tvrtke za restrukturiranje Agrokora, odabrao Ramljakovu bivšu tvrtku kao podizvođača.
 

»Sve dok Ante Ramljak vodi proces na način sukladan zakonu, sve dok Ante Ramljak ima podršku vjerovničkog vijeća, sve dok vjerovnici surađuju s Antom Ramljakom i podržavaju njegov rad, ne postoji niti jedan razlog da bih mu ja uskratila povjerenje ili potporu, zbog toga jer u mom fokusu su rezultati tog procesa«, izjavila je Dalić u Dnevniku Nove TV.

 Upitana uživa li ona povjerenje premijera, koji šuti o svemu ovom što se vezano uz Ramljaka i Agrokor događa zadnjih dana, odgovorila je kako joj nitko nije rekao da ga nema, te da premijer ima pravo birati teme o kojima i kada želi govoriti.

Nije Ramljak angažirao svoju bivšu tvrtku, nego AlixPartners

 Naglasila je kako nije Ramljak angažirao svoju bivšu tvrtku kao podizvođača na savjetničkim poslovima, već direktor AlixPartnersa Beveridge kako joj je, kazala je, sinoć na sastanku i sam rekao. AlixPartners, dodala je, je angažirao i ostale podizvođačke tvrtke za, kako navode mediji, naknadu od 250 tisuća kuna tjedno.
 

Na pitanje kako to da je sam Ramljak upravo te tvrtke spominjao i prije nego su iz AlixPartnersa rekli »odabrat ćemo te i te tvrtke«, odgovorila je kako su joj Beveridge i Ramljak rekli da je njegova tvrtka angažirala te savjetnike.

 »Ante Ramljak je objasnio da su tvrtke koje su angažirane kao podizvođači u prvih nekoliko tjedana bez naknade radile i pomagale izvanrednom povjereniku u obavljanju poslova koji su se tada trebali obaviti, između ostalog u tri dana ugovoriti kredit. S obzriom da je gospodin Beveridge tom prilikom mogao vidjeti u tih nekoliko tjedana i rezultate rada, kaže da ih je odlučio sam angažirati s obzirom da su domaći stručnjaci, domaće znanje, poznavanje jezika i domaćih poslovnih pravila, po njegovim riječima, vrlo bitan input i za uspješno obavljanje posla«, navela je Dalić.

 Njezin sinoćnji razgovor s Ramljakom i Beveridgeom, dodala je, služio je i »kako bi se premijera moglo vrlo detaljno informirati o čemu se u cijeloj ovoj maloj drami koja se odvija proteklih dana radi«.

Nisam predodređena da bih bila potpredsjednica Vlade, moje mjesto je uvijek na raspolaganju

 Upitana namjerava li podnijeti ostavku ne završi li proces restrukturiranja Agrokora kako u Vladi planiraju, odgovorila je kako je njeno mjesto uvijek na prosudbi javnosti, premijera, njezinih kolega, te da nije predodređena da bi bila potpredsjednica Vlade.
 

»Ovaj proces troši svu moju energiju, troši veliki dio moga vremena zato što svaki posao nastojim raditi sa svim svojim znanjima i energijom koju imam. Prema tome, u ovom trenutku imam vrlo veliku vjeru i sve ono što vidim pokazuje da proces ide u dobrom smjeru prema nagodbi i to je ono što mene zanima. A za ostavke i razgovor o tome, budite bez brige, bit će vremena. Ono što je u ovom trenutku važno je da proces ide naprijed, da svi vjerovnici međusobno razgovaraju, komuniciraju, traže put prema nagodbi, jer očuvanje poslovanja važno je za očuvanje zaposlenosti i stabilnost hrvatskog gospodarstva, ali isto tako i jedini način da vjerovnici naplate svoje tražbine«, poručila je Dalić.

 Nije, kaže, znala da savjetničke tvrtke koje su angažirane u Agrokoru primaju 250 tisuća kuna naknadu tjedno, jer joj nisu poznati detalji ugovora koje je Beveridge dogovorio s podizvođačima, niti je zadnjih mjeseci tražila takvu informaciju s obzirom da je riječ o odnosu s AlixPartnersom i njegovim podizvođačima.

Plaće podizvođačima su velike, ali radi se o specifičnom i kompleksnom poslu

»Za naknade plaća AlexiPartnersa, ono što u ovom trenutku mogu reći, je da mi svi vidimo da su u odnosi na neke prosjeke u Hrvatskoj ti iznosi veliki. S druge strane, radi se o specifičnim poslovima, o iznimno kompleksnom poslu koji zahtijeva specifična znanja i koja, po riječima i samom predstavnika AlexiPartnersa, ovi ljudi imaju i, kao što je sam (Beveridge) istaknuo, te su naknade značajno niže i jeftinije od onih koje za te poslove dobivaju vani«, istaknula je.

 Upitana je li zadovoljna s Ramljakovim izvješćima koja opisuju posao izvanredne uprave, odgovorila je kako je zadovoljna rezultatima te uprave koja ima njezino povjerenje sve dok njezin posao teče u skladu s ciljevima koji su postavljeni - postići nagodbu među vjerovnicima, spriječiti da način rada bivše uprave ugrozi stabilnost i sigurnost hrvatskog gospodarstva.

 »U ovom trenutku ne postoji nijedan razklog zbog čega svi oni koji sudjeluju u tom procesu ne bi uložili maksimalan napor da se nagodba i postigne. Prema tome, postizanje nagodbe i osiguranje nastavka poslovanja Agrokora, svih njegovih sastavnica radi očuvanja zaposlenosti i nastavka poslovanja i naplate vjerovnika, je ono da očekujem da izvanredna uprava radi, da svi savjetnici rade s maksimalnom profesionalnošću i fokusiranošću na rezultat«, naglasila je Dalić.

Probleme u Agrokoru nije stvorila Vlada nego Ivica Todorić

 Na ponovljeno pitanje hoće li odstupiti ako proces u Agrokoru ne završi kako planira, odgovorila je kako sve ono što se zbiva u Agrokoru nije stvorila ova Vlada, nego je posljedica načina na koji je kompaniju vodio Ivica Todorić.

»Ova Vlada ni na koji način niti je tražila, niti je očekivala, niti je stvorila ovaj problem. Ovaj problem stvorio je Ivica Todorić. A ova Vlada je stvorila zakonski okvir u kojem se obavlja postupak restrukturiranja radi očuvanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta«, rekla je.

 Upitana tko, imenom i prezimenom, želi zaustaviti restrukturianje Agrokora, u »ovom političkom cirkusu« kako je danas izjavila, Dalić je kazala kako su to brojne interesne skupine kojima proces restrukturiranja i pretvaranja Agrokora u kompaniju koja funkcionira na normalnim tržišnim uvjetima prijeti da izgube veliki novac pozicije koje su izgradili tijekom poslovanja kako ga je vodio Ivica Todorić.

 »Postupak koji se u Agrokoru događa i razlozi i uzroci koji su doveli do propasti Agrokora nisu se dogodili iz ničega, nego iz načina poslovanja, a mnogima dovršetak ovog procesa ne odgovara. Imena, prezimena? Nije moje da govorim imena i prezimena«, zaključila je potpredsjednica Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka