Nova prepirka

Dačić odgovorio Plenkoviću: Nismo isti, Srbija nije bila uz Hitlera i provodila holokaust

Hina

Ivica Dačić / Reuters

Ivica Dačić / Reuters

«Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo provodili holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi tijekom Drugog svjetskog rata – Židovi žute, a Srbi plave trake«, uzvratio je Dačić Plenkoviću. Dodatna razlika je u tome što »Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava«, smatra šef srbijanske diplomacije



BEOGRAD Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić složio se u utorak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svjetskom ratu nije bila uz Hitlera i provodila holokaust.


Plenković je ranije u utorak rekao da su Hrvatska i Srbija »dva svijeta«, jer je nemoguće da neki hrvatski zastupnik skrnavi srpsku zastavu, kao što je to nedavno u Beogradu s hrvatskom zastavom učinio srbijanski ultranacionalistički zastupnik Vojislav šešelj.


«Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo provodili holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi tijekom Drugog svjetskog rata – Židovi žute, a Srbi plave trake«, uzvratio je Dačić Plenkoviću.




Dodatna razlika je u tome što »Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava«, smatra šef srbijanske diplomacije.


«Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke bodove. I to je žalosno«, rekao je novinarima Dačić koji je u posjetu Indiji.


Pojasnio je svoju nedavnu izjavu da će Hrvatska, ako želi, dobiti diplomatski rat. »Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva«, rekao je srbijanski ministar reagirajući na Plenkovićevu izjavu da u odnosima Hrvatske i Srbije nije dobro koristiti riječ »rat«.


Diplomatske napetosti između dviju susjednih zemalja izbile su kada je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio da o njegovu dolasku u Hrvatsku »može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri«.


Službeni Zagreb mu je zbog toga zabranio dolazak u Hrvatsku, a Beograd je uzvratio istom mjerom i nepoželjnom osobom u Srbiji proglasio hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića.


Plenković je potvrdio da će tijekom tjedna razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na sankcije Krstičeviću.