Lakoća uhićivanja

DVOSTRUKI KRITERIJI Teško se oteti dojmu da privođenja zbog Facebooka nemaju veze s Božinovićevim dolaskom

Dražen Ciglenečki

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL

Nekako se čini da policija olako uhićuje ljude otkako je MUP preuzeo Davor Božinović. I to zbog verbalnih napada na predstavnike HDZ-ove vlasti i pripadnike desne političke opcije 



ZAGREB Prije mjesec i pol dana, zastupnika Željka Glasnovića je na izlasku iz sabornice zaustavio novinar RTL televizije i postavio pitanje koje se umirovljenom generalu nije dopalo.


– Kako bi ti volio da ja uzmem taj mikrofon i stavim ga tebi u stražnjicu, rekao je Glasnović.


Mikrofon u stražnjici zvuči kao prilično ozbiljna stvar, ali nitko u represivnom aparatu nije smatrao da je riječ o prijetnji. Ali, kad je neki dan Goran Bičak na Facebooku napisao da će padati glave ako netko pokuša maknuti ploču s nazivom Trga maršala Tita, policija je u tome prepoznala ugrozu Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Premda njih dvoje nisu prijavili Bičaka, on je završio u istražnom zatvoru. U petak je, pak, priveden Ilija Komšić jer ga je sisački biskup Vlado Košić prijavio zbog toga što mu je putem Facebooka poručio »zaklat ćemo tebe i sve takve idiote«. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je sedamdesetgodišnji branitelj »ozbiljno zaprijetio smrću« Košiću.


Facebook objave 




Možda su u pravu, možda su nadležni i ispravno procijenili da se od mikrofona u stražnjici ne umire, možda je Bičak u stanju skinuti glavu Hasanbegoviću, možda je i Komšić doista bio spreman potegnuti iz Tisnog u Sisak i realizirati svoju Facebook objavu. Ali, svejedno se nekako čini da policija olako uhićuje ljude otkako je MUP prije dva tjedna preuzeo Davor Božinović. I to zbog verbalnih napada na predstavnike HDZ-ove vlasti i pripadnike desne političke opcije, premijera Andreja Plenkovića, državnu tajnicu Janicu Kostelić, saborske zastupnike Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića te biskupa Vladu Košića.



Nakon što je Komšić izašao iz sisačke policijske postaje nije završila njegova iznenadna avantura započeta dan ranije. »Čuo sam se s njim i rekao mi je da su ga pustili u šlapama, kratkim hlačama i sa 177 kuna u džepu. Mene je zvao da mu sredim prijevoz, pa sam preko interneta pogledao kada ima autobus za Šibenik kako bi se mogao vratiti kući. Potpuno je nepotrebno bilo čovjeka od 70 godina zbog Facebook komentara transportirati u 400 kilometara udaljen Sisak«, ispričao je za portal ŠibenikIN Komšićev sin Denis.


On bi, rekao je, htio da Županijsko državno odvjetništvu podigne optužnicu protiv njegovog oca. »Neka ga optuže, to će pokazati koliko je ova država jadna. Postupak protiv mog oca je postupak protiv svih građana i protiv slobode govora. Vrijeme je da se Crkva makne iz javnosti jer tamo joj nije mjesto. Neka lijepo propovijeda riječ Božju. Cijela naša obitelj je uz oca, on je za nas heroj, hrvatski Che Guevara«, ponosan je Denis Komšić na svojeg oca.



Evo, međutim, nekih komentara koju su se jučer na internetskim portalima mogli pronaći ispod tekstova u kojima su glavni akteri Davor Bernardić, Milorad Pupovac i Franjo Habulin: »U jamu s njim, može i septičku«, »Osobno mislim da će netko pucati i ovog četnika ubiti«, »Treba ga pred zid i po kratkom postupku«. No, jučer ipak nije bilo novih privođenja. Zato je Komšić u Sisku pušten na slobodu. Županijsko državno odvjetništvo nije tražilo njegovo zadržavanje u pritvoru i kod kuće u Tisnu čekat će odluku o Košićevoj prijavi. »S moje je strane to bilo nesmotreno, glupo. Sram me je što sam to napisao, ali želio sam da on bude svjestan svojih komentara i toga što govori na misama«, izjavio je za HTV Komšić, koji je dobio zabranu približavanja biskupu.


Treniranje strogoće 


Paradoksalno je da je on kao simpatizer SDP-a priveden jer je prijetio Košiću isprovociran njegovim otvorenim pismom HDZ-ovom premijeru Plenkoviću. Sam Košić izrazio je žaljenje što je po Komšića došla policija, mislio je, tvrdi da će ga oni tek upozoriti da se ne smije tako ponašati.


Predsjednik SDP-a Bernardić prosvjedovao je zbog aktualnih policijskih akcija. »Prije nekoliko dana treniranje strogoće na gradonačelnici Siska. Gdje su granice kritike? Tko procjenjuje radi li se o bijesu očajnih građana ili ozbiljnim prijetnjama? Koga se uhiti, a koga se zaobilazi? Jedno je sigurno: Hrvatskom se širi strah da se ponovno uvodi verbalni delikt! Premijer i ministar unutarnjih poslova moraju najhitnije objasniti ove postupke!«, napisao je Bernardić na facebook-u.


Mostov bombarder Miro Bulj bio je još izravniji. »Otkako je na čelo MUP-a postavljen nekadašnji predstojnik ureda Stjepana Mesića, Davor Božinović, krenula je represija prema svima koji se ne slažu s Plenkovićevom vladavinom uz prizvuk nekih drugih vremena. Ozbiljno se ugrožava sloboda govora, a počeli su pritvarati i najzaslužnije za hrvatsku slobodu, branitelje i ratne invalide iz Domovinskog rata koji su samo na društvenim mrežama podijelili neke komentare usmjerene protiv Plenkovića i njegove trgovačke koalicije s HNS-om, Pupovcem i Sauchom«, negodovao je jučer Bulj također na Facebooku. Aludirao je na činjenicu da je prije tjedan dana policija u Novoj Gradišci pokucala i na vrata invalida Domovinskog rata koji je na svojem Facebook profilu prenio neke tuđe kritičke komentare na račun predsjednika Vlade. U njegovom slučaju policija je nakon obavijesnog razgovora zaključila da on ne predstavlja realnu opasnost za Plenkovića.