Prijavljene nepravilnosti

DRUGI KRUG LOKALNIH IZBORA: GONG upozorio voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na birače

Hina

Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću



U nedjelju u 7 sati otvoreno je nešto manje od 4.500 biračkih mjesta na kojima osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine u drugom krugu biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike, birališta se zatvaraju u 19 sati kada završava i dvodnevna izborna šutnja.


Lokalna izvršna vlast bira se na četiri godine, pravo biranja ima 2 milijuna 791 tisuća birača. Na lokalnim izborima biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Birači, dakle, ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti se glasuje u inozemstvu.



Kako ispravno glasovati?




Nedjeljni će izbori za birače biti nešto jednostavniji nego u prvom krugu, bit će manje glasačkih listića i manje kandidata, na svakom listiću samo po dva, podsjeća Fabijančić Križanić.


Ispravno se glasuje tako da se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika.


Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.



Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta, poslodavce koji u nedjelju rade, da zaposlenicima to omoguće.


“Izborno pravo je i pravo i obveza, to je izuzetno važno na lokalnim izborima, jer se osnovni problemi građana rješavaju na lokalnim razinama”, ističe potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.


Za glasovanje treba vrlo malo vremena i mislim da bi svaki poslodavac trebao svom zaposleniku koji u nedjelju radi omogućiti da ostvari svoje ustavno pravo, poručuje.


NOVO, 12.30 Gotovo 390 tisuća birača, odnosno 14,8 posto, glasovalo je u nedjelju prijepodne u drugom krugu lokalnih izbora u kojemu svoje župane, gradonačelnike i načelnike bira osam županija, Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine, na razini države izlaznost je oko jedan posto manja u odnosu na prvi krug.


Ličko-senjska (26,5 posto) i Zadarska (23,6 posto) županija prednjače po odazivu, na dnu ljestvice su Osječko-baranjska i Vukovarsko srijemska županija u kojima je do 11,30 sati glasovalo 12,9 posto, odnosno 12 posto birača, objavilo je u podne Državno-izborno povjerenstvo (DIP).


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji glasovalo je 16,9 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj 14,1, a u Varaždinskoj 13,9 posto birača.


Među gradovima, daleko ispred svih je Gospić u kojemu je na birališta izašlo gotovo 30 posto birača (29,8 posto), najslabiji odaziv je u Vukovaru, tek deset posto.


Veliki odaziv bilježi i Metković u kojemu je glasovalo 26,2 posto birača.


U Zagrebu je prijepodne glasovalo 15,6 posto (oko 101 tisuću birača), neznatno manje u Splitu (15,09 posto, odnosno 19.500 birača) u Osijeku 14,4 posto (nešto preko 12 tisuća), u Rijeci 12,3 posto (12.850 birača).


Današnja izlaznost na razini države je oko jedan posto manje nego u prvom krugu lokalnih izbora kada je do istog vremena glasovalo gotovo 16 posto birača.


Pravo glasa u drugom krugu izbora ima 2 milijuna 791 tisuća birača, glasuje se na oko 4.500 biračkih mjesta.


Sljedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate iza 20 sati.


NOVO 12,13 Izborno jutro do 11 sati uglavnom je prošlo očekivano, s manjim brojem dojava dojava o nepravilnostima, priopćio je u nedjelju GONG, upozoravajući na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.


GONG posebno zabrinjavajućima smatra dojave poput fotografiranje listića zabilježeno u Gospiću, sumnje u  nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.



DIP upozorava birače da ne fotografiraju listiće


Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka, upozorilo je Povjerenstvo posebno napominjući da bi fotografiranje listića moglo “podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama”.


Iako se drugi krug održava u znatno manje jedinica i na manje biračkih mjesta nego prvi, na provedbi izbora angažiran je velik broj ljudi, 50-ak tisuća. U biračkim odborima bit će ih gotovo 45 tisuća, a izbore će promatrati oko 7 tisuća promatrača.



Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.


GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te da omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkoga prava. 


Ponovno zabrinjava, ističu, nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Zagreb) koji i dalje predstavljaju “slabu kariku” izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.


GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te podsjeća da je glasovanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.


Kandidate i stranke upozoravaju na to da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te podsjećaju da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.


“Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja”, ističe se u priopćenju.


Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected] kao i nadležnim izbornim povjerenstvima, podsjeća GONG.


NOVO 8.57 Niti jedno županijsko izborno povjerenstvo nije dojavilo da na njegovu području ima eventualnih problema u drugom krugu lokalnih izbora.


Devetnaest od 21 izbornog povjerenstva potvrdilo nam je da su na njihovu području otvorena sva biračka mjesta, za dva još čekamo potvrdu, no vjerujem da je i tamo sve u redu, jer u suprotnom već bi dobili dojave o problemima, rekla je u nedjelju nešto iza 8 sati ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin. 


 Osam županija i Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine u nedjelju biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike za iduće četiri godine.


 Iako je 11 županija svoje župane izabralo prije dva tjedna, i njihova županijska povjerenstva u nedjelju rade jer svi gradovi i općine na njihovu području nisu u prvom krugu uspjeli izabrati svoju izvršnu vlast. Nisu to uspjela ni četiri najveća Hrvatska grada – Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, ali ni Metković, Varaždin, Bjelovar, Knin čiji birači u nedjelju odlučuju o svojim gradonačelnicima. 


DIP će danas u podne izvijestiti koliko je birača izašlo na biračka mjesta do 11, 30 sati.