Stručnjak održao predavanje osmašima

DR. SLAVKO SAKOMAN U PULI Priča da je kanabis lijek obična je glupost. Tinejdžeri su od trave vidjeli reptile i babu Čaratangu

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

"U svojoj karijeri nisam još sreo ovisnika koji se oporavio, a da je u svojoj punini sretan čovjek", zaključio je Sakoman



“Imam 73 godine i nikad nisam ni dim povukao, a kamoli pušio. Prošao sam svijeta, bio u Hollywoodu gdje se šmrkalo, ali ništa nisam probao! Nađite svoj sustav vrijednosti. Brinite o zdravlju, fokusirajte se na znanje, sport, aktivizam, obitelj. Travurina je zlo, pušenje oštećuje vaš mozak najviše ako konzumirate prije 20-te godine”, poručio je medulinskim i pulskim osmašima dr.sc. Slavko Sakoman, jedan od najvećih stručnjaka na području ovisnosti, prenosi Glas Istre.


Predavanje za osnovnoškolce organizirao je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti. Ova je tribina tek je jedna od mnogih preventivnih aktivnosti kojima se nastoji potaknuti mlade na pravilan odnos prema zdravlju i problemu ovisnosti.


Jedan džoint može biti presudan


Sakoman je u nizu vrlo eksplicitnih primjera djeci bez uljepšavanja pokušao objasniti što ih sve čeka ako prijeđu granicu i nađu se u vrtlogu ovisnosti. U jednom trenu se spustio na njihovu razinu, a govoreći rječnikom tinejdžera, pokušao je doprijeti do 14-godišnjaka s jasnom porukom da su droge najveće zlo.




“Jedan džoint može biti presudan, nemojte ni pokušavati, dobro razmislite jer vi postajete odgovorni za svoje odluke i ponašanja. Ne može vas droga ispuniti. To je kratkotrajan privid, brzi užitak koji ima ogromne posljedice i može vas satrati. Ispunit vas mogu samo emocije i ljubav prema onome što istinski volite”, poručio je Sakoman.


Rekao je “neka vam znanstvenici budu uzori”, spominjući Teslu, Einsteina, Igora Rudana kao jednog od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika i pokretača Škole za 21. stoljeće.


– Pročitajte njegovu knjigu “Prava boja neba”, a ako tražite prave odgovore, pročitajte i “Studiju sreće” na stranicama prestižnog Harvarda, kaže. Sakoman je pokušao djeci objasniti na koji način izgraditi osobnost i uspješno odrasti, formirati se u zdrave i normalne ljude.


Halucinacije i psihoze


– Svega sam se nagledao u svojoj karijeri i jedno vam mogu reći. Ako vam je savjest dobro posložena, ona će vas štititi. Mnogi pacijenti s kojima sam radio kad su prestali konzumirati kanabis shvatili su koliko su bili izgubljeni. Neki su od te proklete travurine imali halucinacije, padali u psihoze, mislili da ih netko proganja. Neki su pričali sa samim sobom, sami sebi nesnosno smrdjeli, vidjeli reptile, mislili da im baba Čaratanga šalje astralne projekcije, slikovit je bio Sakoman.


Nekoliko je puta naglasio da kanabis oštećuje pamćenje, osobu čini lijenom i nesposobnom za ponašanja koja iziskuju motiviranost i odgovornost.


– Priče da je kanabis lijek obična je glupost. Uzimanje droge je financiranje organiziranog kriminala, nemojte se zavaravati, rekao je Sakomon.


Prepričao je učenicima slučaj djevojke koja se našla u krivom društvu i okusila droge. Izgubila je svijest, ničeg se nije sjećala, a kad je došla k sebi, bila je seksualno masakrirana. Tada si je htjela oduzet život.


“U svojoj karijeri nisam još sreo ovisnika koji se oporavio, a da je u svojoj punini sretan čovjek”, zaključio je Sakoman.