E-zdravstvo i tajnost podataka

DOKTORI PROTIV HZZO-a: Ne šaljemo zdravstvene kartone elektronski dok se ne riješi tko je vlasnik podataka

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

To što e-zdravstvo funkcionira već godinama, a nikakvih incidenata s podacima pacijenata nije bilo, nije im, kaže, dovoljno jamstvo da u mrežu puste kartone svojih pacijenata. »Do sad smo na receptima i uputnicama slali drugu vrstu podataka, no ovdje piše sve što smo o pacijentu upisali, primjerice i ako je bilo nasilja u obitelji i slično«, objašnjava Josipa Rodić, predsjednica Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite



ZAGREB – Pozivajući se na Zakon o liječništvu, doktori obiteljske medicine oglušili su se o poziv HZZO-a na elektroničku razmjenu dokumenata, koja od njih traži dostavu zdravstvenog kartona pacijenta na zaštićeni dio portala CEZIH. Ne žele, kažu, snositi odgovornost za eventualne zlouporabe podataka pacijenata, jer su po zakonu zaduženi za čuvanje njihove tajnosti.


HZZO je na elektronsku razmjenu podataka liječnike pozvao, kako su iz Direkcije rastumačili, da bi svojim kontrolorima olakšao posao pregledavanja medicinske dokumentacije prilikom kontrole ugovornih partnera, i da kontrolori više ne bi ometali i usporavali rad u ordinaciji. Pozvali su se pritom na članak 94. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji kaže da kontrolori HZZO-a imaju pravo pregleda i provjere financijske, medicinske i druge dokumentacije u zdravstvenoj ustanovi ili kod liječnika. Tako bi na pisani zahtjev kontrolora HZZO-a svaki liječnik trebao putem svoje aplikacije poslati na CEZIH kartone pacijenata koje iz HZZO-a traže, a nakon obavljenog uvida karton bi se uklonio s portala.


Za doktore je takva praksa neprihvatljiva, dok se zakonom ne definira vlasništvo i odgovornost za medicinsku dokumentaciju.




– Tražili smo od HZZO-a da pribavi pisanu suglasnost osiguranika za takvo raspolaganje njegovom medicinskom dokumentacijom, ali to nisu učinili. Mnogi kolege ne žele biti odgovorni ako netko hakira stranice HZZO-a ili zloupotrijebi podatke o pacijentima koje su dali, pa već nekoliko mjeseci kartone pacijenata fizički nose na kontrolu u HZZO – objašnjava Josipa Rodić, predsjednica Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Zadovoljit će ih, dodaje, jedino zakonska odredba po kojoj HZZO preuzima odgovornost za medicinsku dokumentaciju o pacijentima. U tom slučaju, HZZO će dobiti sve što od nas zatraži, veli Rodić.


To što e-zdravstvo funkcionira već godinama, a nikakvih incidenata s podacima pacijenata nije bilo, nije im, kaže, dovoljno jamstvo da u mrežu puste kartone svojih pacijenata. »Do sad smo na receptima i uputnicama slali drugu vrstu podataka, no ovdje piše sve što smo o pacijentu upisali, primjerice i ako je bilo nasilja u obitelji i slično«, ilustrira Rodić. Otkrivanje  takvih podataka liječnika bi ozbiljno kompromitiralo, a pacijent bi okrivio prvo njega.


Liječnike su u bojkotu podržale i udruge pacijenata, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata i Zakon o zaštiti osobnih podataka. Prema prvom zakonu, pacijent ima pravo raspolaganja svojim medicinskim podacima, pa u nekim slučajevima može i zabraniti uvid u dokumentaciju, dok se drugim zakonom u člancima 7. i 8. jasno kaže da se podaci mogu distribuirati samo uz privolu ispitanika, te se zabranjuje prikupljanje i obrada podataka o zdravlju pojedinca.


– Problem je što ni danas ne znamo tko je vlasnik medicinskih podataka – pacijent, liječnik ili osiguravatelj. Bilo bi logično da je to pacijent, ali on ni danas nema pravo uvida u svoj e-karton, a kroz sustav e-građanin može vidjeti jedino tko je u njegov karton ulazio, ali ne i što je gledao, i do koje mjere – kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).


Iz  HZZO-a odgovaraju da se radi o pilot-projektu prema kojem se, na pisani zahtjev HZZO-a i uz suglasnost izabranog ugovornog doktora, zdravstveni karton preuzima sigurnim informatičkim putem preko zaštićenog dijela CEZIH portala.


– Zaštićenom dijelu portala ugovorni doktor kao i kontrolor HZZO-a može pristupiti samo uz korištenje pametne kartice HZZO-a, dakle istim sigurnosnim mehanizmom kojim je danas zaštićen sustav eRecepta – objašnjavaju u Direkciji HZZO-a. Nakon provedene kontrole datoteka se, kažu, na siguran način uklanja s CEZIH-a i o tome se obavještava izabrani ugovorni doktor.


U HZZO-u tvrde da takvo postupanje nije protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, te da nema razloga da se doktori protive nečemu što će im olakšati rad i neće ih ometati.