Kontradiktorne informacije

DJECA NA GRANICI Ministar Davor Božinović je morao znati za nepravilno postupanje policije

Jasmin Klarić

REUTERS

REUTERS

Devetogodišnjak je bio u pratnji osobe koja mu se predstavila kao otac, iako policija nije utvrdila da je to istina, a u grupi je bilo još dvoje djece. Preporučen im je odlazak iz zemlje



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović morao je znati za slučaj nepravilnog postupanja prema troje djece ilegalnih migranata prošle godine, iako je jučer na tiskovnoj konferenciji u Vladi, govoreći samo o navodnom slučaju protjerivanja devetogodišnjaka, ponovio da u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj. Naime, u lipnju prošle godine je Ured pučke pravobraniteljice dostavio sve informacije MUP-u o ovom i ostalim spornim slučajevima tretmana ilegalnih migranata. I to je bila tek prva informacija o ovim nepravilnostima koja je poslana MUP-u.



MUP je, dakle, u lipnju obaviješten o tome da se (i) prema djeci migrantima ne provodi zakonom propisani postupak što je utvrđeno uvidom pravobraniteljstva koji je počeo četiri mjeseca prije toga. Uvid je obavljen u PP-u Tovarnik. Čini se da doista ne bi trebalo biti preteško ministru i policiji da otkriju o čemu se radi i što se dogodilo s ovo troje maloljetnih migranata. Pogotovo jer je MUP upozorenja pravobraniteljstva, kako su sami ustvrdili u odgovoru iz srpnja, uključio u materijale za edukaciju policijskih službenika granične policije.



Javna polemika




»Štoviše, u srpnju smo zaprimili njihov odgovor kojim nas obavještavaju kako su naše upozorenje uključili u materijale za edukaciju policijskih službenika granične policije. Također su upozorili policijske uprave o potrebi poštovanja Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja«, kaže se u jučerašnjoj izjavi iz Ureda pučke pravobraniteljice.


Božinović, koji je prije nekoliko dana izjavio da ne želi javno polemizirati o ovom slučaju, pak, jučer je i dalje postavljao pitanje kako je moglo doći do toga da se u javnom prostoru kaže da je policija nezakonito deportirala devetogodišnje dijete, a da se ne zna ni njegov identitet, ni vrijeme kad se to dogodilo.


– Ono što mi je poznato je da je glavni ravnatelj policije pisao pučkoj pravobraniteljici gdje traži da mu se dostave podaci o čemu se radi s obzirom na to da u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj da je dijete bez pratnje roditelja deportirano iz Hrvatske – rekao je ministar Božinović.


Iz Ureda pravobraniteljice poručuju da takav dopis još nisu dobili.


Novinari su Božinovića na tiskovnoj konferenciji pitali i smatra li se odgovornim i bi li trebao podnijeti ostavku ako se pokaže da su informacije o deportaciji devetogodišnjaka točne, na što je ministar kazao: »Objavili ste da je deportirano dijete staro devet godina bez roditeljske pratnje iz Republike Hrvatske, što ste još o tom slučaju objavili, koje dijete i kada, o tome se radi«.


Skraćeni postupak


Kako je, međutim, razvidno iz javno dostupnog dopisa koji je pučka pravobraniteljica poslala Državnom odvjetniku Dinku Cvitanu tražeći istragu DORH-a oko postupanja policije prema migrantima, radi se o vremenskom periodu između veljače i studenoga prošle godine. Tad se u PP-u Tovarnik prema 1.116 migranata provodio tzv. skraćeni postupak, za koji pravobraniteljstvo sumnja da predstavlja, kako se kaže u dopisu Cvitanu, »namjerno zaobilaženje zakona«. Spominje se i kako su se takvi postupci, koji su zaključivani preporukom o napuštanju teritorija RH, primjenjivali i prema djeci bez pratnje, dakle u suprotnosti s Protokolom o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja-stranih državljana te se tu navodi primjer djeteta rođenog 2008. godine.


Kako smo jučer objavili, to dijete (dječak) je bilo u grupi od 38 izbjeglica i navodno u pratnji oca, ali kako su svi bili bez identifikacijskih dokumenata, zapravo se ne zna je li osoba koja je tvrdila da je otac djetetu doista bila u rodu s njim. Štoviše, u grupi je bilo još dvoje djece, jedno rođeno 2001., a drugo 2005. godine za koje se ne navodi da su bili u ičijoj pratnji.