Kriza u SDP-u

DAVOR BERNARDIĆ NE ODUSTAJE Ne namjeravam dati ostavku, ruši me krupni kapital i uvozni lobiji

Hina

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

»Agencije koje provode ankete rade u interesu HDZ-a. Interesni uvozni lobiji i krupni kapital otvorili su hajku na mene kada sam počeo govoriti o Agrokoru, inzistirati na istini i razotkrivanju kapitala i pitati 'di su pare'«, uvjeren je čelnik SDP-a

ZAGREB Nakon četiri i pol sata dugog sastanka Predsjedništva SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika u ponedjeljak nije postignut dogovor o rješenju krize u najvećoj oporbenoj stranci, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke, te da ga ruši krupni kapital i uvozni lobiji.  

Po okončanju sastanka u sjedištu SDP-a, Bernardić je novinarima rekao kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SDP-a, te je poručio da politiku stranke ne može voditi ulica nego se o svemu treba raspravljati na stranačkim tijelima, unutar stranke.


Kazao je da je »suparničkoj« strani ponudio kompromis da on ipak ne bude predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, nego da Predsjedništvo ponovno odlučuje o tome i pronađe kandidata koji bi bio prihvatljiv svima.


Poručio je da je njegov zadatak kao predsjednika štititi Statut stranke i ne dopustiti «da se mimo Statuta događa bilo što drugo«.




Na pitanje ne misli li da bi treba odstupiti zbog lošeg rejtinga stranke, ali i niske osobne popularnosti, Bernardić je odgovorio da je »njegov osobni rejting nula, a bio bi i minus 10 kada bi se to moglo iskazati u anketama«.


»Agencije koje provode ankete rade u interesu HDZ-a. Interesni uvozni lobiji i krupni kapital otvorili su hajku na mene kada sam počeo govoriti o Agrokoru, inzistirati na istini i razotkrivanju kapitala i pitati ‘di su pare’«, uvjeren je čelnik SDP-a.


»Ovaj vjetar ne puše iz SDP-a i riječ je o jednom organiziranom poduhvatu interesnih lobija, krupnog kapitala i uvoznog lobija i zato im je u interesu kaos u SDP-u i odlazak predsjednika stranke. Da se ne lažemo, ovo bi radili svakom predsjedniku nakon mene i zato je moj zadatak zaštiti demokratske procedure u SDP-u«, poručio je Bernardić.


Bernardić je odbio navode da ga je uže vodstvo SDP-a, sklono njemu, na sastancima tijekom vikenda nagovaralo da sam odstupi.


Nije htio odgovoriti na, kako je rekao, »hipotetsko pitanje« što će se dogoditi saborskim zastupnicima SDP-a ako se sastanu i mimo volje Predsjedništva stranke izaberu novog predsjednika Kluba zastupnika, te očekuju li ih sankcije u vidu suspenzije ili čak i isključenja iz stranke.  Još uvijek aktualni predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk za srijedu, nakon saborskog ‘aktualnog prijepodneva’ najavio je sjednicu Kluba.  Peđa Grbin koji je prvi izašao pred novinare, kazao je kako je predsjednik stranke došao s prijedlogom da ga se izabere za predsjednika Kluba zastupnika, ali se do kraja sastanka iskristaliziralo da za to nema nikakvu potporu. 

Grbin je sastanak opisao kao »zavlačenje i gubljenje vremena«. Dodao je da se u višesatnoj raspravi predlagao kompromis, kao i da se među članovima stranke provede referendum treba li održati unutarstranačke izbore, ali »ništa nije palo na plodno tlo«.


 »Poslali smo poruku Predsjedništvu i predsjedniku stranke da se zbroje, da probamo još jednom razgovarati sutra, ali da se dođe sa konkretnim prijedlozima. Ovakav sastanak radi sastanka mislim da je za ozbiljne ljude vrijeđanje pameti«, ustvrdio je Grbin.


 Ocijenio je i da je zadnji rok za sastanak Kluba zastupnika sutra. Grbin je poručio da nezadovoljnici načinom na koji Bernardić vodi SDP nemaju namjeru napuštati stranku, nego će i dalje zastupati one koji su ih izabrali.


 Inače, u višesatnoj raspravi nekoliko je SDP-ovaca tražilo da članovi Kluba glasaju o novom predsjedniku, što bi uključilo i izjašnjavanje o Bernardiću, međutim, on je te zahtjeve odbio. Tek je pred kraj sjednice ponudio kompromis po kojemu on ne bi bio čelnik Kluba nego bi Predsjedništvo predložilo novog kandidata.


 Sabina Glasovac najavila je ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba zastupnika bude li Bernardić došao na čelno mjesto, a Arsen Bauk je istaknuo da na ovaj način i u postojećim uvjetima ne može funkcionirati.


 Sastanak je, kako se neslužbeno doznaje, Bernardić otvorio vrlo samouvjereno, poručivši svojim oponentima neka »pokrenu njegov opoziv ili neka prestanu cmoljiti«. U njegovu obranu stao je Predrag Matić apeliravši da se Bernardića pusti da SDP vodi do izbora za Europski parlament, a ako poluči loš rezultat da se povuče. 

Referendum među članstvom o sazivanju izvanrednih unutarstanačkih izbora prvi je predložio Gordan Maras, a potom je i Siniša Hajdaš Dončić iznio isti prijedlog.


 Potporu »pobunjenicima« na svom facebook profilu ranije danas dao je i načelnik općine Tisno Ivan Klarin, poručivši da će ponovno aktivirati svoj saborski mandat ako im bude prijetilo ili se sankcioniralo na bilo koji način.


 Na objavu je odmah reagirala Glasovac, napisavši – »Kako stvari stoje, možeš krenuti«.


 Rajko Ostojić ustvrdio je u raspravi da nije samo Bernardić odgovoran za loše stanje u stranci, a riječ je uzela i Milanka Opačić koja je kritizirala i Bernardića, ali i one koji ga pokušavaju smijeniti.