Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
28. siječnja 2020.
Apsurdistan

Čuva 4,5 kg marihuane za Toma Forda – plati globu. Uzgoji 11 stabljiki za liječenje - robija

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2018. u 18:36 2018-09-04T18:36:19+02:00

Hrvatska je zemlja u kojoj građanin može biti zatvoren samo zato što je pokušavao sam sebi spasiti život, ali i zemlja u kojoj pozivanje na Toma Forda može itekako upaliti, popije li se kava s pravim ministrom

RIJEKA – Ako nam već ne možete pomoći, ne trpajte nas u zatvor, poruka je koja je odjeknula u ožujku s riječkog Trga 128. brigade na prosvjedu Društva oboljelih od multiple skleroze pod nazivom #osuditeimene. Iznijeli su argumente u korist prave legalizacije korištenja, odnosno uzgoja konoplje u medicinske svrhe, ali ujedno je to bio skup potpore Huanitu Luksetiću.

Ovaj Riječanin, oboljeli od multiple skleroze, osuđen je na dvije godine zatvora, jer je kod njega pronađeno 11 stabljiki marihuane, koje je, ističe, uzgajao kako bi proizveo ulje koje mu olakšava medicinske tegobe.

Slobodna biljka

"Konoplja nam daje život, ja sam za slobodnu biljku i slobodni kanabis. Korištenje ulja mi je pomoglo da budem pokretan", rekao je tom prilikom Huanito.

Okupljeni su zatražili od države da "ako im već ne može pomoći regulativom, neka ih ne hvataju i trpaju u zatvor zato što si pokušavaju olakšati život".

No, što da danas poruče toj istoj državi, čiji pravosudni sustav bolesnog čovjeka koji se želi liječiti šalje na robiju, dok sina hrvatskog generala pušta s packom i novčanom globom, premda je u njegovom stanu pronađeno 4,5 kilograma marihuane.

Točnije, uz 4,5 kilograma marihuane u stanu Davida Kruljca, pronađeno je još 25 grama kokaina, 10.500 kuna te 117 tisuća eura.

Famozni Tom Ford

Čuvao je to, kaže, sve za stanovitog Toma Forda iz Srbije. Taj mu je Tom, ispričao je istražiteljima, obećao novčanu nagradu u zamjenu za čuvanje droge i novca.

Što se potom dogodilo? Sud je izašao na ruku razmetnom sinu generala Mladena Kruljca pa je kazna od godine dana zatvora potom sporazumno zamijenjena radom za opće dobro i globom. Odradit će 730 sati rada i platiti pride 200.000 kuna.

A što čeka Huanita, čovjeka koji misli da svako ljudsko biće ima pravo na izbor, život i samoliječenje? Nemilosrdnost hrvatske slijepe djeliteljice pravde, samo zato što nema pravo prezime.

Hrvatska je zemlja u kojoj građanin može biti zatvoren samo zato što je pokušavao sam sebi spasiti život, ali i zemlja u kojoj pozivanje na Toma Forda može itekako upaliti, popije li se kava s pravim ministrom.

Apsurdistan

Pravi Apsurdistan, kako je to u svojoj pjesmi posvećenoj Huanitu otpjevao Mauro Staraj.

Huanito

Huanito brižan nikog nije ništa pit'o,
a Hrvatska ga spriječi da travom se izliječi.
Huanitu oni uvalili su kitu
jer živimo već dugo u korupciji i mitu.
Huanito nažalost nije tatin sinčić
jer ne preziva de Horvatinčić,
puno pozdrava od Spinčić, Huanito.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze