Istraživanje

Crobarometar: Predsjednica gubi potporu među biračima, a izbori dolaze

P. N.

Reuters

Reuters

Gdje se istopila potpora predsjednici? Ona je gubi već 5 mjeseci. Izgubila je točno 10 posto potpore. Kod HDZ-a ne, ondje i dalje uživa potporu od 80 posto. Što se tiče ostalih stranaka, njezin rad podupire 25 posto SDP-ovih birača, 53 posto birača Mosta i 40 posto birača Živog zida



Predsjednica Republike je izgubila u srazu s Vladom, sudeći prema raspoloženju građana. Sada njezin rad podupire 46 posto, a ne podupire 45 posto. Ne zna njih 9 posto.


Gdje se istopila potpora predsjednici? Ona je gubi već 5 mjeseci. Izgubila je točno 10 posto potpore. Kod HDZ-a ne, ondje i dalje uživa potporu od 80 posto. Što se tiče ostalih stranaka, njezin rad podupire 25 posto SDP-ovih birača, 53 posto birača Mosta i 40 posto birača Živog zida.


Treba li se predsjednica zabrinuti? da!


Predsjednica gubi potporu među biračima, a izbori dolaze. I ima razloga za zabrinutost. A kada se vidi kako je u istom mandatu stajao njezin prethodnik, a gdje je sada, mogla bi nešto i promijeniti. Ivo Josipović je u istom razdoblju svojeg mandata imao 71 posto građana koji su odobravali njegov rad. Kada je popularnost u pitanju, 81 posto građana imalo je o njemu 2013. pozitivan dojam.


Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?


Predsjednica je i dalje najpopularnija pa o njoj pozitivan dojam ima 59 posto, a negativan 33 posto. No i tu se topi potpora.Na drugom je mjestu Ivan Vilibor Sinčić. O njemu pozitivan dojam ima 46 posto, negativan njih 39 posto, ali i on već peti mjesec gubi popularnost. Božo Petrov i dalje dijeli građane. Tako o njemu 44 posto ima pozitivan dojam, a negativan njih 42 posto.Andrej Plenković trenutačno može računati da o njemu pozitivan dojam ima 35 posto, a negativan njih 54 posto. To je njegov najlošiji rejting.

Davor Bernardić, isto tako, nije popularan, kao ni premijer. O njemu negativan dojam ima 54 posto građana, a pozitivan 25 posto. Njemu je ovo drugi najlošiji rezultat koji ima kod građana.


Tko su najpopularniji političari u četiri velike stranke


Kod HDZ-ovih birača nema promjene i ondje je i dalje Kolinda Grabar- Kitarović najpopularnija, s potporom od 88 posto, odmah iz nje Andrej Plenković, s potporom od 87 posto, a na kraju postojani Milan Bandić, koji je za 64 posto HDZ-ovih birača prvi izbor.SDP-ovi birači, ako ih se pita, odabrali bi Anku Mrak Taritaš, s potporom od 75 posto. Potom je tu Davor Bernardić, s potporom od 55 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 posto birača SDP-a smatra pozitivnim. Biračima Živog zida nema pitanja i lider im je Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 81 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 55 posto, a na trećem mjestu, s istom potporom od 47 posto, su Bandić i Petrov.Božo Petrov je lider kod birača Mosta. O njemu pozitivan dojam ima 88 posto birača, zatim je tu Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 74 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 53 posto birača. NAPOMENAIstraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu, na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.