Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Ćorić: ‘Slijedi nam ponovna procjena modela otkupa INA-e’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva



ZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u petak ponovnu procjenu modela otkupa INA-e na sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode i Odbora za gospodarstvo održanoj prije glasovanja o novim članovima Vlade.


»U narednom razdoblju slijedi nam ponovna procjena modela otkupa, proces pregovora s drugom stranom. Vjerujemo da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci svjedočiti intenziviranju pregovora s mađarskom stranom«, kazao je Ćorić, odgovarajući na pitanja članova saborskih odbora, koji su ga podržali većinom glasova.


Na pitanje Joška Klisovića (SDP) o otkupu INA-e, Ćorić je odgovorio da Vlada još nije donijela odluku o modelu otkupa dionica mađarskog MOL-a te da tek treba uslijediti razgovor s mađarskom stranom o cijeni njihova udjela u INA-i. Najavio je i redefiniranje ili donošenje nove strategije energetskog razvoja Hrvatske, odgovarajući na pitanje Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid).




Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, kazao je, učinit će sve da što prije zažive. Problem poskupljenja struje, smatra, treba dugoročno riješiti kroz rast životnog standarda građana i povećanje prosječnih plaća. Tomislava Panenića (Most) zanimalo je što će biti sa skladištem nuklearnog otpada na Petrovoj gori, na što je Ćorić odgovorio da Hrvatska mora pronaći lokaciju za taj otpad.


»Vjerojatno će na bilo kojoj lokaciji lokalna zajednica protestirati«, ustvrdio je Ćorić. Gordan Maras (SDP), predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, na sjednici je izrazio žaljenje što, po njegovom mišljenju, Hrvatska demokratski nazaduje, te ponovio da su birači prevareni. »Za razliku od vas ja imam malo drukčije viđenje postizborne situacije«, kazao je Plenković, naglasivši da su saborski mandati neotuđivi i da je pravo zastupnika da donose svoje političke odluke.


Odbacio je da je dijalog između političkih stranaka politička trgovina već da je stvar o političkom dogovoru. »Vama je kao stranci možda bolje da ste ostali u oporbi jer bi na na izborima prošli puno gore nego u rujnu«, odgovorio je premijer Marasu.