Slavonski Brod

Ćorić: Dio ekološke katastrofe mogao biti spriječen da se održavalo vodocrpilište Jelas

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ministar Čorić rekao je i da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje. Izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine



ZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je dio ekološke katastrofe u slavonskobrodskom vodovodnom sustavu mogao biti spriječen da se na odgovarajući način održavalo vodocrpilište Jelas, što je u nadležnosti grada Slavonskog Broda.


Ministar Čorić rekao je i da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje. Izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.


Održavanje sustava je u nadležnosti gradskog vodovoda, odnosno grada Slavonskog Broda, rekao je Ćorić novinarima, odgovarajući na pitanje tko je odgovoran.




»Govorimo o situaciji koja se dogodila sada, a svi koji u međuvremenu sudjelovali u upravljanju vodovodom trebali bi se zapitati zašto to nisu učinili«, rekao je Ćorić, napomenuvši da su Hrvatske vode 2001. u vodocrpilište Jelas uložile sto milijuna kuna.


Državni tajnik Mario Šiljeg: Moderni uređaj na Jelasu nije održavan


Uređaj za pripremu vode na Jelasu u vrijeme puštanja u rad bio je jedan od najmodernijih, ali nije održavan, pa tako skupo postrojenje sada ne ispunjava svoju namjenu, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg. Objasnio je da se taj uređaj sastoji od sustava za oksidaciju onečiščivala u vodi i filtera s aktivnim ugljenom koji služi sprječavanju takvih incidenata.


Filteri su prema preporukama proizvođača, kazao je Šiljeg, trebali biti zamijenjeni novom ispunom u roku od osam do deset godina, odnosno već 2010. No, danas je 2018. a nismo imali zamjenu filtera pa u sadašnjem postrojenju imamo aktivni ugljen koji je razmrvljen i ne postiže rezultate.


Ministar Ćorić je pak rekao da je zbog ekološkog incidenta, za vrijeme Uskrsnih blagdana na razini Ministarstva i Hrvatskih voda poduzet niz aktivnosti. Jučer u 8 sati su počeli radovi na spajanju vodovoda Slavonski Brod sa vodocrpilištem u Sikirevcima, što bi u sljedećih 15 dana trebalo omogućiti da se dio potreba Slavonskog Broda i okolnih općina za pitkom vodom namiri iz postojećih kapaciteta u Sikirevcima.


Nakon toga će se, kroz oko tri mjeseca, povećanjem kapaciteta i izgradnjom dodatne infrastrukture na Sikirevcima omogućiti neometanu dostavu vode za područje Slavonskog Broda, u obujmu od 300 litara u sekundi, što zadovoljava najopterećenija vremena.


No, sustav u iduća dva do najviše tri mjeseca, koliko će trajati ti radovi, neće biti u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe za pitkom vodom pa će biti periodičkih redukcija vode, rekao je Ćorić.


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da je pri kraju spajanje vodocrpilišta, a očekuje da će sutra moći započeti s punjenjem cjevovoda prema Slavonskom Brodu jer se mora izvršiti tlačnu probu a nakon toga i dezinfekciju. Uvjeren je da će to sve moći odraditi u 15 dana.


Prije puštanja ispravne vode iz slavonskobrodskog sustava trebat će ispustiti zaostalu vodu, a to se sada ne može učiniti jer stanovništvo treba tu vodu za tuširanje i pranje.


Ćorić nije želio na upite novinara komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare koji ga je prozvao da nije pravovremeno reagirali i da je pokušali zaštiti Crodux. Naglasio je da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da se odmah nakon dojave o incidentu krenulo u izuzimanje vode. U petak su u vodi nađeni povišeni ugljikovodici pa je tada donesena odluka da se voda prestane uzimati za piće i hranu, dok su se analize nastavile raditi svaki dan.


Kujundžić: Svi kasniji nalazi u granici normale


»Na sreću, samo su nalazi bili povišeni za ugljikovodik jer su čitavo vrijeme bile negativne druge tvari koje se nalaze u nafti, a koje su puno toksičnije, poput benzena«, kazao je ministar Kujundžić.


Dodao je da su svi kasniji nalazi u granici normale pa opasnosti za zdravlje ljudi jer kratkotrajno uzimanje ugljikovodika u pronađenim koncentracijama ne radi nikakvo ozbiljnije štetno djelovanje.


Ćorić je, pak, rekao da je u subotu, 31. ožujka, u 17 izuzetih uzoraka vode, količina aktivnih ugljikovodika bila ispod granične vrijednosti, u nedjelju, 1. travnja, je od šest uzoraka voda jedan (bunar 15) prelazio graničnu vrijednost, a 2. travnja svih pet uzoraka vode je bilo u granici normale.


»Ovakvi nalazi zovu na optimizma, ali oni nipošto ne znače da je u ovom trenutku zabrana vode za piće i kuhanje ukinuta«, kazao je Ćorić, dodavši da će se i dalje nastaviti analizirati vodu.


Na području Slavonskog Broda, po podacima Ministarstva, trenutno djeluje 16 cisterni, 10 robnih zaliha, postavljen je 61 spremnik za pitku vodu a sutra ih se očekuje još deset. Također je u prošlih pet dana dopremljeno 610 tisuća litara vode u bocama koja se dijeli stanovništvu.