Izvješće HAK-a

Ciklona donijela kaos u Dalmaciju, zrakoplovi ne mogu sletjeti, a olujni vjetar otežava promet

P. N.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL



SPLIT Najavljena ciklona danas je stigla u Dalmaciju. Nevrijeme, kiša i vjetar zahvatili su šibensko i splitsko područje. Slobodna Dalmacija javlja da je u Splitu kaos: kontejneri se nekontrolirano kreću ulicama, promet se odvija usporeno u cijelom gradu, a ceste su pune prljavštine i lišća jer “poštena” kiša dugo nije pala.


Komadi najlona, zaostali od preuređenja. padaju sa zgrade Filozofskog fakulteta, a tri aviona kruže iznad splitske zračne luke, jer ne mogu sletjeti.


Olujni vjetar otežava promet


HAK javlja da olujni vjetar otežava promet. Za sve kategorije vozila zbog olujnog vjetra zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za osobna vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina, a za ostale skupine vozila cestama Benkovac-Kostanje-Knin-Gračac ili Split-Knin-Gračac. Na naplati Posedarje u smjeru Zagreba kolona je oko 3 kilometra, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 13,40 sati. 




Za sve kategorije vozila zatvorene su i državne ceste DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC54 Maslenica– Zaton Obrovački te Paški most. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i brza cesta DC1 Solin-Klis (obilazak je starom kliškom cestom).


Zabrane na Krčkom mostu


Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).


HAK poziva vozače na oprez na autocesti A1, na 367. km između čvorova Dugopolje i Vučevica u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće. Zatim, zbog vozila u kvaru na autocesti A1, na 375.km između čvora Vučevica i Dugopolje u smjeru Dubrovnika, te na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na 164. km između čvorova Nova Gradiška i Okučani u smjeru Bregane. Zbog opasnost od naleta na životinju oprezno treba voziti na A4 Goričan-Zagreb, čvor Kraljevečki Novaki-Popovec.


Oprezno treba voziti po mjestimice mokrim ili vlažnim te skliskim kolnicima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, Istri i dijelu Hrvatskog primorja, Slavonije i Dalmacije. Zbog povremeno jakih padalina moguće je zadržavanje veće količinu vode na kolnicima. Odroni zemlje i kamenja mogući su duž Jadranske magistrale (DC8) i na ostalim cestama kroz gorja.


Ograničenja brzine na Krku


Zbog velike količine vode na kolniku iz smjera otoka Krka prema kopnu vozi se uz ograničenje brzine od 30 km/h.


Upozoravamo se vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te podsjeća da u slučaju smanjene vidljivosti (kiša, magla, oblačno vrijeme) i tijekom dana voze s uključenim kratkim svjetlima bez obzira na ljetno računanje vremena.


Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a povremeno se vozi u kolonama na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.


U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska i Stinica-Mišnjak te katamaranske linije: Split– Bol– Hvar– Korčula– Dubrovnik u 16,15 iz Splita, Split– Hvar– Vela luka– Ubli u 15 sati iz Splita, Rijeka – Cres – Mali Lošinj, Rijeka – Rab – Novalja.


Trajekt na liniji Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.


Brod na liniji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice bez pristajanja u luku Zlarin.


Katamaran na liniji Split– Bol– Jelsa s polaskom iz Splita u 16,30 sati za Stari Grad plovi bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.