Nevjerojatna poskupljenja

Cijene u Hrvatskoj europske, standard bugarski: Samo zdravstvene usluge u 18 godina rasle – 123 posto

P. N.

Hrvatska je već lani dosegnula 53 posto europskih prosječnih cijena zdravlja, a to, nažalost, može značiti i da postoji prostor dodatnim poskupljenjima u godinama koje dolaze



RIJEKA Hrvatska u posljednja dva desetljeća bilježi rast cijena od 45 posto, a najveći skok od 2000. do danas imaju cijene lijekova, medicinskih i bolničkih usluga od čak 123 posto.


Podaci Eurostata pokazuju i da su se za 105,4 posto poskupjeli alkohol i duhan. Za 77,5 posto pak rasle su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina.


Hrvatska pritom nije rekorder u EU. Cijene su najviše rasle u Rumunjskoj, čak 257 posto, a najmanje u Njemačkoj, samo 28,6 posto. No, ukupan rast cijena u Hrvatskoj od 2000. godine do danas iznad je prosjeka EU, koji iznosi 36,5 posto.


Hrani cijene europske




Po skoku cijena zdravstvenih usluga Hrvatska je peta u Europi. Na razini EU ove su cijene porasle ipak više nego duplo manje, odnosno za 40,8 posto. Sve u svemu Hrvatska je već lani dosegnula 53 posto europskih prosječnih cijena zdravlja, a to, nažalost, može značiti i da postoji prostor dodatnim poskupljenjima u godinama koje dolaze.



Isto bi moglo vrijediti i za cijene stanovanja i energije, gdje smo na 42 posto europskog prosjeka, dok su alkohol i duhan na 73 posto europskih cijena.


Ono u čemu smo dosegnuli europske cijene – jest hrana. Lani su cijene hrane bile na razini 96,5 posto europskih. U usporedbi, 2000. godine bili smo na 82 posto prosjeka Unije.


Od 2000. godine naovamo poskupio je i prijevoz i to za 32,7 posto, zatim cijene rekreacije i kulture za 32 posto, a obrazovanje nam je skuplje za 14 posto, dok su tek nešto manje poskupjeli namještaj i oprema za kuću.


Odjeća i obuća jeftiniji


Najmanje su se dizale cijene poštanskim i telefonskim uslugama, za 1,6 posto, no tu smo ionako već gotovo na europskoj razni, s gotovo 91 posto EU prosjeka. Ono što svakako nije dobro jest podatak koji govori da su europske cijene telekomunikacija u ovih 18 godina pale 21,5 posto.



Postoji ipak i nešto što sad plaćamo jeftinije nego 2000. godine, a to su odjeća i obuća. Njima je cijena pala za 4,2 posto, dok im je u EU cijena neznatno porasla, za 0,8 posto. Po skupoći odjeće i obuće ionako smo već dosegli europski prosjek, točnije na 99,3 posto smo prosječnih cijena odjeće i obuće u EU.


Znači, dok je razina svih cijena u Hrvatskoj na 64 posto europskih, cijenama hrane, odjeće i obuće, komunikacija već smo dosegli europsku razinu. Koga zanima više, može se informirati u zaista detaljnoj novoj digitalnoj publikaciji Eurostata, dostupnoj OVDJE.


Bugarska nas ubrzano dostiže


Razinama cijena Hrvatska se drži znatno bolje na europskim ljestvicama, nego standardom po kojem je pri samom dnu, piše Slobodna Dalmacija.


Prošle je godine Hrvatska sa 61 posto od europskog BDP-a po stanovniku po paritetu kupovne moći pala na predzadnje mjesto u Uniji, pretekla je Rumunjska sa 63 posto, a ispod nje je Bugarska s kupovnom moći koja iznosi samo 49 posto EU prosjeka. Sličan je omjer snaga i s drugim pokazateljem, s BDP-om po stanovniku.


Od lanjskih hrvatskih 11.500 eura BDP-a po stanovniku, slabije su Bugarska sa 6300 eura i Rumunjska s 8200 eura. No, bugarski je BDP u 2000. godini bio samo 3000 eura, a hrvatski 8000 eura. Od tada do kraja prošle godine Bugarska je svoj BDP po stanovniku povećala za 110 posto, a Hrvatska za 44 posto.