Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Osmi mart

Čestitka predsjednice: 'Drage moje žene, zauzmite se za sebe i ne odustajte'

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2019. u 9:38 2019-03-08T09:38:54+01:00

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je ženama Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, u znak socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih dostignuća žena tijekom povijesti.

»U povodu Međunarodnog dana žena čestitam ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo«, stoji u čestitci.

»Zato drage moje žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte! Vaša odlučnost je jača od svih prepreka«, poručuje predsjednica.

»Ravnopravnost ne znači nijekanje prirodnih razlika, nego njihovo poštivanje i jednako vrednovanje u sinergiji zajedničkih napora žena i muškaraca za društvenu ravnopravnost i poštivanje dostojanstva svake osobe. Stoga jedino mjerilo društvenoga napredovanja i žena i muškaraca trebaju biti isključivo stručnost i rezultati«, ističe Grabar Kitarović.

»Danas možda nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan, jednako važan i jednako potreban želimo li zaista dosegnuti vrijednosti koje proklamiramo europskima, odnosno šire, civilizacijskim dosezima demokratskih društava«.

Predsjednica ističe kako službeni podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama u hrvatskom društvu upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu, odnosno da je upravljanje još izrazito u rukama muškaraca.

Također naglašava kako je nasilje nad ženama nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

»Želimo li graditi zdravu i naprednu zajednicu, tada je veća uloga i utjecaj žena u politici, gospodarstvu i drugim djelovanjima nužan kako bi sve odlike 'genija žene', kako se izrazio Sveti Ivan Pavao II., u punoj mjeri došle do izražaja, na dobrobit svih. To je posebno važno u područjima gdje vrline i odlike ženskog razumijevanja i doživljaja života i društva mogu doći do izražaja«, navodi se u čestitci predsjednice grabar Kitarović u povodu Međunarodnog dana žena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.