Nema zapljene, ali...

CARINA OBAVILA POSAO, OSTALI NE Hrvatska inspekcija “prespavala” svjetsku akciju provjere hrane

Bojana Mrvoš Pavić

Foto iStock

Foto iStock

Na terenu nisu bile ni Sanitarna niti Veterinarska inspekcija. Carinska uprava u nadzoru od 26. do 31. ožujka nije utvrdila nikakve nepravilnosti, dok hrana i piće na policama trgovina, na tržnicama i drugdje u ovoj akciji nisu bili obuhvaćeni



ZAGREB U Hrvatskoj u sklopu velike akcije OPSON VII, koju su od prosinca prošle, do kraja ožujka ove godine u 67 zemalja Europe i svijeta provodili Interpol i Europol, nije bilo zapljene niti jednog prehrambenog proizvoda, kao ni zatvaranja pogona, odnosno podizanja prijava protiv subjekata u poslovanju hranom. Ta bi informacija za hrvatske potrošače bila itekako dobra i pozitivna da su različite naše inspekcije tijekom akcije uopće izašle na teren – u trgovine, na tržnice, klaonice i tako dalje.


Nositelj postupanja


Kako proizlazi iz odgovora različitih institucija našem listu, naime, na terenu nisu bile ni Sanitarna niti Veterinarska inspekcija, nego je samo Carinska uprava od 26. do 31. ožujka 2018. godine, dakle tijekom posljednjih šest dana četveromjesečne akcije u svijetu, 24-satnim nadzorom na cjelokupnom carinskom području obavljala nadzor roba, hrane i pića pri uvozu u Hrvatsku. Provjeravalo se deklariranje robe, njenog podrijetla, odnosno ispravnost priložene dokumentacije koja prati robu pri uvoznom carinjenju, kao i uporaba zaštićenih žigova i ambalaže, što može ukazivati na to da se radi o trgovačkim krivotvorinama proizvoda. Carina nije utvrdila nikakve nepravilnosti, dok hrana i piće na policama trgovina, na tržnicama i drugdje, u ovoj akciji nisu bili obuhvaćeni.


Podsjetimo, u velikoj je četveromjesečnoj akciji s polica, iz skladišta, pogona za preradu mesa i slično ukupno povučeno više od 3.620 tona i 9,7 milijuna litara krivotvorene, ili hrane i pića koji ne udovoljavaju standardima. U trgovinama, na tržnicama, aerodromima, u lukama i proizvodnim pogonima obavljeno je preko 41.200 pretraga i uhapšeno 749 ljudi uključenih u prevare s hranom, dok se istraga nastavlja, priopćio je Europol, u mnogim državama.


Očito ne i u Hrvatskoj. Na pitanje što su bila hrvatska zaduženja, tko je kod nas u pretragama sudjelovao i koji su rezultati tih pretraga, iz Europola nam je odgovoreno da je Hrvatska u akciji sudjelovala te da kontaktiramo policiju, što smo i učinili. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovoreno nam je kako je nositelj aktivnosti bila Carinska uprava Ministarstva financija, iz koje odgovaraju kako su države sudionice provedbe dogovorenih operativnih aktivnosti na nacionalnoj razini operativno prilagodile i organizirale u svakoj državi sudionici zasebno.Po svemu sudeći, odlučeno je da se u akciju uključi samo Carina, jer nam je iz Ministarstva poljoprivrede, nadležnog Veterinarskoj inspekciji, odgovoreno kako je nositelj postupanja u Hrvatskoj za akciju bila Carinska uprava, dok iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede nije bilo zapljena niti povlačenja s tržišta prehrambenih proizvoda. Jednako tako, Ministarstvo zdravstva odgovara da Sanitarna inspekcija nije sudjelovala u navedenoj akciji.

Sedma operacija





Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europarlamentu angažirana na potrošačkim pitanjima, naglašava kako cilj ove akcije mora biti prevencija, dakle da se opasna, krivotvorena hrana uopće niti ne približi trgovačkim policama. Na pitanje zabrinjava li je činjenica da je u Hrvatskoj u akciju OPSON bila uključena samo Carinska uprava, odgovara kako to znači da je nadzorom bila obuhvaćena samo hrana koja je posljednjih nekoliko dana akcije ulazila u Hrvatsku. »Postavlja se pitanje što je s onim što je već uvezeno? I bez Europola moramo nadzirati svu svoju hranu«, kaže Borzan, dodajući kako je problem općenito to što su kazne  za varalice premale, pa je EU parlament lani izglasao Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji povećava broj nadzora, ali i kazne.



Kako i samo ime akcije OPSON VII govori, ovo je sedma po redu takva operacija, koju Interpol u suradnji s Europolom provodi od 2011. godine. Ime akcije na starogrčkom jeziku znači »hrana«, i provodi se u zaštiti potrošača od prijevara. Belgijska agencija za sigurnost hrane izvijestila je, primjerice, kako su tamošnje inspekcije u tvornici za preradu mesa otkrile dvije ozbiljne prevare – staro zamrznuto meso »pretvarano« je u novo, falsificiranjem datuma zamrzavnja, dok se prodavalo i meso zabranjeno za konzumaciju. Prva OPSON operacija, provedena 2011. godine, obuhvaćala je samo deset, uglavnom europskih država, no kasnije se širila na cijeli svijet te je OPSON VI, primjerice, rezultirao i većom zapljenom nego OPSON VII, od 9.800 tona i preko 26,4 milijuna litara različite hrane i pića, ukupne vrijednosti od 230 milijuna eura – od alkohola i mineralne vode, preko maslinovog ulja, do kavijara.