Ministar

Butković o Turudiću: Ministar prometa ne bi preživio prometni prekršaj

Hina



Ministar mora prometa i infrastrukture u četvrtak je prije početka sjednice Vlade poručio kako on, kao ministar prometa, ne bi politički preživio napravljeni prometni prekršaj, nakon što je u javnost dospio slučaj kažnjavanja suca Ivana Turudića zbog prebrze vožnje.


»Kada izlazim iz Vlade odmah se vežem, bojim se da me ne snimite. Bio bi veliki medijski pritisak, oporba bi skočila, sumnjam da bih ‘preživio’«, poručio je ministar Butković na novinarsko pitanje o prometnom prekršaju predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića.


Butković je dodao kako ne može ulaziti u tematiku jer ne zna detalje.




»Ne mogu ja to sada suditi, ali da ministar napravi prekršaj u prometu, poglavito ministar prometa, vjerojatno bi morao doma«, kazao je Butković.


Sessa: Odluka nakon Turudićevog očitovanja


Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izjavio je za Večernji list kako će zatražiti prekršajni spis i očitovanje od suca Turudića nakon čega će odlučiti je li riječ o povredi Kodeksa sudačke etike i ima li elemenata stegovne odgovornosti.


Sudac stegovno odgovara kada je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačke dužnosti.


Mediji su izvijestili da je Turudić snimljen u prebrzoj vožnji sjevernom bjelovarskom obilaznicom, a potom se nije htio zaustaviti nakon što ga je prestigao policijski presretač. Zaustavljen je tek iz drugog pokušaja, svjedočio je policajac. Turudić je zbog prebrze vožnje pravomoćno kažnjen s 1000 kuna.


Na sud je pozivan čak četiri puta, ali ni jednom se nije odazvao. U tri slučaja pozive na ročište nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao.


Ministarstvo financira najveće infrastukturne projekte u Zagrebu


Ministar Butković je komentirao i izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako njegovi ljudi dolaze na sastanke s ministrima oko projekata, ali da su ministri nepripremljeni.


»Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture financira najveće infrastrukturalne projekte u gradu Zagrebu, od rotora do žičare. Naša uloga je zaista velika, mislim da se njegov komentar ne odnosi na mene«, kazao je Butković.


Ministar je također rekao kako se priprema dokumentacija za zagrebačku sljemensku žičaru te je komentirao Bandićeve navode kako bez projekata neće biti ni koalicije.


»Pustimo mi Bandića i što kaže, gradonačelnik govori svoje stvari, ja isto tako mislim da ako nema projekata i perspektive budućnosti nema ni politike«, zaključio je Butković.