Protiv festivala ojkača

Branitelji Petrinje u gradu bi zabranili ojkanje, hrvatsko dobro pod zaštitom UNESCO-a

P. N.

Ojkaš Tomo Jagodić i premijerka Jadranka Kosor prilikom uručenja UNESCO-ve povelje za hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ojkaš Tomo Jagodić i premijerka Jadranka Kosor prilikom uručenja UNESCO-ve povelje za hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih, rekla je Vera Jurčević



PETRINJA Braniteljske udruge Petrinje dodale su dodatno gas u raznim glazbenim zabranama raznih udruženja branitelja što su ovih dana uzeli maha. Oni su sad protiv – festivala ojkača.Treće izdanje ovog festivala trebalo bi 25. kolovoza biti održano u Petrinji, u organizaciji SKD Prosvjeta.


Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. godine svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. UNESCO-vu povelju za glazbeni izričaj ojkanje kao hrvatsko dobro nematerijalne kulturne baštine za ojkanje, podsjetimo, uručila je još 2011. godine tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Istom prilikom povelje su dobili Snjska alka te Medičarski obrt sjeverne Hrvatske.


 Da je ojkanje svjetska kulturna baština priznaju i same braniteljske udruge Petrinje, ali kažu – to je tradicija specifična za Dalmaciju, Liku i dio Korduna i njima u Petrinji – ne treba!




– Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom – kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović, prenosi ps-portal.eu.


Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus izaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike


– U Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih, rekla je Vera Jurčević.


Dopredsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti spomen ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine.


– Obilježavajući prijepodne taj svjetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali, kazao je.


Dragovoljac Ivo Vranić kaže: “Ojkaju oni koji su pucali po nama“.


Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović očekuje od gradonačelnika da donese odluku o mjestu održavanja festivala, a bude li organiziran u Petrinji, Koordinacija će poduzeti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi.


Rekao je kako će, ako treba, sami hrvatski branitelji u Jabukovcu ili Blinji osiguravati održavanje festivala, jer da u Petrinji nije zabilježen niti jedan međunacionalni incident, niti verbalni, a kamoli fizički sukob.