Slučaj privođenja novinara

Božinović od ravnatelja policije zatražio izvješće o postupanju prema Duhačeku

P. N.

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

"Gospodin je uhićen ne zbog objave na Twitteru - to je stvar prijave - već zbog toga što se nije odazvao na poziv policje. To je meni poznato. Zatražio sam izvješće od glavnog ravnatelja policije. Kad ga dobijem, dat ćemo ga javno", kazao je Božinović 



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je za televiziju N1 u utorak kako je od ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka.


“Gospodin je uhićen ne zbog objave na Twitteru – to je stvar prijave – već zbog toga što se nije odazvao na poziv policje. To je meni poznato. Zatražio sam izvješće od glavnog ravnatelja policije. Kad ga dobijem, dat ćemo ga javno”, kazao je Božinović danas.


Na pitanje novinara je li moguće da policija nije govorila istinu kad ga je informirala, jer se Duhaček u nedjelju sam javio u policiju u Heinzelovu, ministar kaže kako u to ne želi vjerovati.




Upitan zašto je novinar zbog takvog razloga cijeli dan zadržan u policiji, Božinović kaže: “Ne znam koliko je gospodin proveo u smislu zadržavanja u policijskoj postaji. Ono što mi je objašnjeno je postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske. Dakle, nikakve razlike u odnosu na postupanje policije u takvim slučajevima nema.”


Na pitanje kako je moguće da Duhaček navodi da je od policije dobio informaciju da može putovati, a onda je uhićen u zračnoj luci, kaže da će na to moći odgovoriti kada dobio izvješće. Novinari su ministra pitali i zašto policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše ‘ZDS’, a reagira se na satiru, kao u ovom primjeru.


“Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda – ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja – reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije. Htio bih naglasiti da nema govora o ograničavanju bilo kakvih medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Samo ove godine imali smo tri kaznene prijave vezano za kazneno djelo prema novinarima i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno i svatko u tom sustavu, kojeg zovemo i represivan ako baš hoćete, ima svoj dio nadležnosti. Kad budem imao izvješće, moći će ga pročitati svatko tko ima interesa”, zaključio je Božinović.


Podsjetimo, Duhaček je uhićen jučer zbog dva tvita. U jednom je napisao ACAB i za taj je na Sudu promptno proglašen krivim. U drugom je satirično prepjevao pjesmu ‘Vilo Velebita’ i to presudu tek čeka.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć je ustvrdio da je Duhaček uhićen jer se nije odazvao na poziv policije.


“S obzirom na ove medijske napise, ja bih želio reći da gospodin nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Kao što znate, svaki građanin se dužan odazvati na poziv policije bez obzira na to koju funkciju obavlja”, kazao je Božinović.


Sam Duhaček tvrdi drugačije.


“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček u ponedjeljak nakon puštanja sa Suda gdje je zbog pisanja ACAB proglašen krivim, dok presudu za obradu pjesme tek očekuje.