Ministar unutarnjih poslova

Božinović: Vladu se ruši od samog starta jer ne želi služiti nikakvim interesnim skupinama

P. N.

“Niti je saborska većina baš tako tanka, niti ona ugrožava stabilnost Vlade. Pa ovu Vladu se ruši od samog starta jer ne želi služiti nikakvim interesnim skupinama, koje bi, da su je mogle srušiti, to već i učinile. To ne znači da će se protivnici rješavanja niza otvorenih i naslijeđenih pitanja iz doba hrvatskih tranzicije i nastojanja da se mijenjamo na bolje, zaustaviti u svojim namjerama. Takvi ne žele stabilnu državu vladavine prava, a naši koalicijski partneri toga su svjesni i znaju da bi takvi scenariji ponajmanje koristili našim građanima”, kaže Božinović



“Plenković nije tip vlastodršca u politici, već moderan političar koji staloženo upravlja i strankom i državom. Ide težim, ali i ispravnim putem, nekorumpiran je i uživa apsolutnu podršku stranke. On nije po volji onima koji su navikli iz pozadine usmjeravati rad stranke ili Vlade”, kaže u velikom intervjuu Globusu Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, međunarodni tajnik HDZ-a i jedan od najbližih i suradnika premijera Andreja Plenkovića.


Božinović smatra da je Vlada stabilna i da su bez ikakva temelja tvrdnje o njezinu potencijalnom urušavanju zbog tanke većine koju vladajuća koalicija ima u Hrvatskom saboru i koju bi mogla izgubiti ako im neki partneri okrenu leđa.


“Niti je saborska većina baš tako tanka, niti ona ugrožava stabilnost Vlade. Pa ovu Vladu se ruši od samog starta jer ne želi služiti nikakvim interesnim skupinama, koje bi, da su je mogle srušiti, to već i učinile. To ne znači da će se protivnici rješavanja niza otvorenih i naslijeđenih pitanja iz doba hrvatskih tranzicije i nastojanja da se mijenjamo na bolje, zaustaviti u svojim namjerama. Takvi ne žele stabilnu državu vladavine prava, a naši koalicijski partneri toga su svjesni i znaju da bi takvi scenariji ponajmanje koristili našim građanima”, kaže Božinović.




Na pitanje razmišlja li se u vrhu HDZ-a, s obzirom na dobar rejting stranke, o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora Božinović odgovara:


“Kad biste pitali političke analitičare, oni bi rekli da je ovo idealan trenutak za izbore jer posljednja istraživanja pokazuju da je HDZ jedina stranka kojoj podrška javnosti već par mjeseci raste i koja drži uvjerljivu prednost ispred drugih stranaka, koje stagniraju ili padaju. Iako bi to za stranku možda bilo dobro, mi o tome još nismo razgovarali, jer smo svoj mandat posvetili rješavanju nagomilanih problema koji Hrvatsku opterećuju godinama. Uostalom, kad god bili izbori, HDZ će na njima pobijediti.”