Ministar u Borovu

Božinović: Hrvatska policija ni u jednom trenutku neće stati u istragama ratnih zločina

Hina

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL



BOROVO Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak u Borovu da je hrvatska policija prošle godine podignula 33 kaznene prijave za ratne zločine počinjene na tlu Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a u ovoj godini već pet, naglasivši ozbiljnost rada posebne radne skupine MUP-a za istraživanje ratnih zločina, osnovane početkom prošle godine.


»Dakle, cijeli taj rad i aktivnosti koje su se provodile, provode se i provodit će se, pokazuju da je bez obzira na protek vremena, dakako u slučejevima za koje je moguće prikupiti dokaze, moguće podizati kaznene prijave«, izjavio je novinarima Božinović nakon komemorativnog skupa u Borovu, kojim je obilježena 28. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije, koje su 2. svibnja 1991. masakrirale srpske paravojne postrojbe.


Ministar Božinović je naglasio da sadašnji sastav Ministarstva ne može biti taj koja će tumačiti što je bilo prije, ali je vidljivo da u posljednjih godinu i pol dana postoje konkretni rezultati MUP-a kada je riječ o istraživanju ratnih zločina.




»Po prvi puta nakon 1995. podignuta je kaznena prijava za zločin u Škabrnji i dakle, mi radimo na području cijele Hrvatske i to se vidi, uključujući i suradnju s međunarodnim tijelima i drugim državama o čemu govore i izručenja koja se događaju kada su u pitanju osobe koje su tražene ili osuđivane u Republici Hrvatskoj hrvatskom pravosuđu«, dodao je Božinović.


Poručio je da ni u jednom trenutku istražitelji neće prestati tražiti ne bi li se istražio svaki ratni zločin počinjen u Domovinskom ratu.