Da se bolje razumijemo

Boris Milošević (SNV): Škorinu reakciju na naše plakate shvaćam kao prijetnju

Hina

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL



Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević izjavio je u petak da kao prijetnju shvaća reakciju Miroslava Škore na kampanju SNV-a »Da se bolje razumijemo« u sklopu koje su postavili plakate s imenima troje predsjedničkih kandidata i njihovim sloganima na ćirilici.


Milošević, koji je i saborski zastupnik SDSS-a, poručio je da se SNV svojom kampanjom želi promovirali toleranciju i ravnopravnost svih hrvatskih građana.


»Kampanju smo pokrenuli krajem listopada i njome želimo promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, a prilagođavat ćemo je aktualnim društveno-političkim događanjima. Kako je predsjednička kampanja sada najaktualniji društveni događaj odlučili smo na taj način promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru. Ovom kampanjom ne želimo nikoga podržati, ni jednog kandidata, niti smo njome usmjereni protiv bilo kojeg kandidata«, pojasnio je Milošević.




Za poruku iz kampanje Miroslava Škore na SNV-ovu akciju da će, ‘kada Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, SNV bolje puno bolje razumjeti svoju ulogu u društvu’, Milošević je rekao da je shvaća kao prijetnju, ali nije želio to dalje komentirati.


Nije htio komentirati ni Škorine kritike za ‘etnobiznis Milorada Pupovca i trošenje javnog novca na ćirilićne plakate’ kako se ne bi upletali u predsjedničku kampanju dajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira.


»Nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina. Hrvatska je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo«, istaknuo je Milošević.


Dodao je da bi se SNV-u mogoa zapitati što je Hrvatska do sada napravila i je li imala kampanju da promovira ćirilicu.


»Objektivno, mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije«, poručio je Milošević.


Na primjedbu da SDSS podržava aktualnu Vladu pa zašto ne rade na tom problemu, odgovorio je da se o ovoj kampanji nisu dogovarali s Vladom nego su se samostalno odlučili na nju u sklopu svog programa.


Sa svim vladama je bilo problema, ni s jednom nije išlo glatko, uvijek su to bili mali koraci naprijed i mi se nadamo da će i nakon završetka ove kampanje to biti korak naprijed, pogotovo u javnosti, vjeruje Čelnik SNV-a.


Zapitao je, pogotovo sada kad ih napadaju oko kampanje, bi li mediji tražili izjavu i uopće popratili da je to napravila Talijanska unija ili Savez Čeha, te odmah odgovorio i da to nitko ne bi ni primijetio, ali su ovo, na žalost, svi primijetili.