Predsjednik IDS-a

Boris Miletić pozvao USKOK i DORH da pročešljaju Uljanik. Kaže da Pula neće mijenjati prostorne planove na štetu brodogradnje

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Prvi sam rekao da sve relevantne institucije trebaju doći i utvrditi je li bilo kakvih nepravilnosti, kaže Miletić



PULA Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić potvrdio je u razgovoru za Hinu kako ni Istarska županija niti Grad Pula neće nikada ići mijenjati Prostorni plan obuhvata Uljanik, a koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta te je pozvao sve relevantne institucije poput DORH-a i USKOK-a da utvrde je li u poslovanju Uljanika bilo kakvih nepravilnosti.


Proteklih nekoliko dana bilo je burno. U petak su konačno isplaćene plaće Uljanikovcima, a Ivan Jakovčić je najavio da se neće kandidirati na izborima za Europski parlament. Što to znači za IDS?


Protekla dva tjedna bila su najteža za radnike Uljanika koji su čekali da im se isplati plaća. Sve drugo vezano je uz tu mučnu situaciju koju su mnogi, nažalost, iskoristili za skupljanje sitnih političkih poena. Hrvatska je postala država u kojoj histerija, divljanje i senzacionalizam upravljaju političkim procesima.


Otvara vrata radikalizmu




To otvara vrata radikalizmu i općenito ne vodi ničem dobrom. Što se tiče Jakovčića, on je procijenio da s obzirom na atmosferu koja je stvorena ne želi opterećivati IDS i odustao je od kandidature.


Mnogi zazivaju DORH i USKOK. Mislite li da imaju posla u Uljaniku?


Prvi sam rekao da sve relevantne institucije trebaju doći i utvrditi je li bilo kakvih nepravilnosti. Priča s brodogradilištima je u cijelom svijetu vrlo složena i brodogradnja se u velikom broju država nalaze u krizi. Pogledajte Južnu Koreju koja predstavlja najveću konkurenciju našim brodogradilištima.


Njihovi radnici štrajkaju! Zato je tu uloga države ključna jer država mora naći model da održi brodogradnju i da ona nakon toga može samostalno funkcionirati i generirati profit. Naša država, hrvatska Vlada, za razliku od većine europskih država, nije napravila ama baš ništa! Ali nevezano za to, mislim da bi bilo dobro i važno da institucije ‘pročešljaju’ Uljanik pa da počnemo pričati o činjenicama, a ne konstrukcijama.


Istina najveća snaga


Interes IDS-a je da se apsolutno sve raščisti i obznani jer je istina naša najveća snaga. Stoga ćemo podržati i SDP-ov prijedlog o osnivanju saborskog povjerenstva.


Prema pisanju nekih medija Vlada traži novog strateškog partnera za Uljanik?


Svaki strateški partner kojeg će Vlada odabrati, a koji će za cilj imati očuvanje brodogradnje i očuvanje čim većeg broja radnih mjesta bit će objeručke prihvaćen i od regionalne i od lokalne samouprave.


S obzirom da je u zadnje vrijeme bilo špekulacija oko prostornog planiranja jasno i nedvosmisleno želim poručiti kako niti Istarska županija niti Grad Pula neće nikada ići mijenjati prostorni plan obuhvata Uljanik koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta. Budite sigurni u to.


Objavljeno brdo gluposti


Kakva je veza IDS-a i Uljanika?


Nikakva. Niti jedan član Uprave ili Nadzornog odbora nije, niti je ikad bio član IDS-a. Osim što radimo sve što je u našoj moći da pomognemo naći dugoročno rješenje za Uljanik, odnosno da u suradnji s tijelima Europske unije nađemo model opstanka brodogradnje u Hrvatskoj.


Zato smo prošli tjedan župan Valter Flego i ja bili u Bruxellesu. IDS se nikad nije miješao u rad Uljanika, a lokalna samouprava umiješala se samo kad je Uljaniku mogla pomoći prebijanjem dugova. Podsjećam da smo u Gradu Puli pokazali u više navrata što nam znači Uljanik kad smo prebili dugovanja u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurali nastavak proizvodnje u Uljaniku. Niti jedan grad u Hrvatskoj nije to napravio za svoje brodogradilište. O odnosu IDS-a i Uljanika objavljeno je posljednjih dana brdo gluposti, ne mogu ih drugačije nazvati.


Sve su to lako provjerljive stvari, ali kad atmosfera postane histerična onda se istina izgubi i svatko može lupati što hoće. Na sreću, zato postoje sudovi. Čovjek samo bude ogorčen na ljudskoj razini, kad vidi da postoje oni koji su spremni iskoristiti nevolju radnika da uhvate koji politički poen, a prstom ne bi mrdnuli da pokušaju naći rješenje za te iste ljude.