Grijanje

Borba protiv visokih cijena grijanja ujedinila voditelje inicijativa iz Rijeke i – Niša

Bojana Mrvoš Pavić

arhiva NL

arhiva NL

Aktivisti žele i to da se stanarima osigura mogućnost jednostavnog izdvajanja iz sustava centralnog grijanja ako ga ne žele, a ukazivat će i na, kako najavljuju, problem obezvređivanja cijena nekretnina koje koriste zajednički sustav centralnog grijanja preko toplana.



Borba protiv visokih cijena grijanja iz toplana ujedinila je Josipa Kukuljana, voditelja inicijative »Protiv skupog Energa« iz Rijeke i Sašu Kontića, voditelja »Udruženog pokreta slobodnih stanara« iz Niša, koji su potpisali međunarodnu deklaraciju o suradnji.


»S obzirom da toplane u Rijeci i Nišu imaju preskupo grijanje i fiksnu naknadu te na taj način osiromašuju građane, odlučili smo potpisati deklaraciju o suradnji kako bi podržali jedni druge, izmijenjivali iskustva i stali u zaštitu svih stanara u regiji. Na sve veće energetsko siromaštvo stanara u zgradama utječu loši zakoni i loša gradska uprava te ćemo tražiti da nam se omogući osnovno ljudsko pravo na izbor – da pojedinac može odlučiti kako će grijati svoju nekretninu«, stoji u deklaraciji. Aktivisti žele i to da se stanarima osigura mogućnost jednostavnog izdvajanja iz sustava centralnog grijanja ako ga ne žele, a ukazivat će i na, kako najavljuju, problem obezvređivanja cijena nekretnina koje koriste zajednički sustav centralnog grijanja preko toplana. Tražit će i obustavu prisilne ugradnje razdjelnika topline pojedinog stanara, kao i mogućnost jednostavnog skidanja razdjelnika ukoliko je stanar nezadovoljan njime, uz vraćanje naplate po kvadratu bez kaznenog korektivnog faktora.


Na sastanku kojem je prisustvovala i Ljiljana Mrkonjić, voditeljica udruge »Razdjelnici topline« iz Zagreba, dogovoreno je da se ovi problemi stanara u Hrvatskoj i Srbiji predstave Europskoj komisiji kako bi se spriječilo daljnje energetsko osiromašivanje. U Srbiji suvlasnici nisu zakonom obavezni na ugradnju razdjelnika, a uspjeli su se izboriti i za sudjelovanje na sjednicama komunalnih poduzeća«, ističe Kukuljan.