Promašio loptu

Bivši ministar zdravlja Siniša Varga ipak nije u pravu: Hormoni iz Južne Koreje nemaju veze s Imunološkim

Ljerka Bratonja Martinović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dok je Varga vijest o povećanju uvoza hemoglobina povezao s problemima u IMZ-u, činjenice govore da jedno s drugim nema nikakve veze. IMZ se nikad nije bavio proizvodnjom eritropoetina



ZAGREB Povećani uvoz hemoglobina iz Južne Koreje, na što je ovog tjedna upozorio bivši ministar zdravlja Siniša Varga, zabrinut nad činjenicom da se ne zna tko, s kojom svrhom i za koje tržište u Hrvatsku uvozi spomenutu supstancu, zapravo je dio redovite nabavke za potrebe proizvodnog lanca Pfizerovog pogona u Savskom Marofu. Radi se, zapravo, o hormonu eritropoetinu (EPO) koji služi za liječenje anemije kod bubrežnih bolesnika, bolesnika na kemoterapiji, a primjenjuje se i kod pacijenata kojima predstoje veće ortopedske operacije.


Potvrdili su nam to iz Pfizera, gdje kažu kako se uvezeni korejski eritropoetin u pogonu kraj Zagreba ne proizvodi u gotovi terapijski pripravak, već se tu pakira za potrebe europskog tržišta.


– Erythropoietin uvezen iz Južne Koreje ne proizvodi se na lokaciji u Zagrebu. U Zagrebu se pakira Retacrit za zemlje EU-a, aktivna supstanca se proizvodi u Njemačkoj, a gotov proizvod puni se u Španjolskoj – objašnjavaju u Pfizeru. Tijekom prošle godine u Zagrebu je pakirano oko 2,7 milijuna jedinica Retacrita.


Započela Pliva




Dok je Varga vijest o povećanju uvoza hemoglobina povezao s problemima u Imunološkom zavodu, gdje proizvodnja krvnih pripravaka »zbog nevidljive ruke uvoznih lobija« već godinama stoji, činjenice govore da jedno s drugim nema nikakve veze. Imunološki zavod, naime, nikad se nije bavio proizvodnjom eritropoetina.


Taj hormon koji luče bubrezi stimulira proizvodnju eritrocita, odnosno povećava koncentraciju hemoglobina u eritrocitima i odgovoran je za prijenos kisika. Proizvodnjom rekombiniranog humanog eritropoetina, medicina je doskočila problemu anemije kod bolesnika na dijalizi ili kemoterapiji, a uspjela je i smanjiti potrebu za transfuzijom krvi. Proizvodnju takvog rekombiniranog pripravka započela je svojedobno Pliva, a nastavila američka farmaceutska kompanija Hospira koja je još 2009. godine, zajedno s kompletnim Plivinim biotehnološkim poslovanjem, preuzela i proizvodni pogon u Savskom Marofu.


Hospira je 2012. godine od Halmeda dobila odobrenje za plasiranje Retacrita na hrvatsko tržište, i to u otopinama za injekciju za primjenu kod šest različitih indikacija. Prije dvije godine Hospiru je preuzeo Pfizer, a time i kompletnu proizvodnju u Savskom Marofu.


Doping za sportaše


Zanimljivo je da se hormon eritropoetin često zloupotrebljava kao doping za sportaše, unatoč zabrani Međunarodnog olimpijskog odbora, koji ga je stavio na popis zabranjenih tvari zbog sumnje u povezanost s više smrtnih slučajeva sportaša, mahom biciklista. Pokazalo se da rekombinantni EPO značajno povećava izdržljivost sportaša pa je i danas prisutan na crnom doping-tržištu. Upravo ta je činjenica Vargu, kako tvrdi, potaknula da javno postavi pitanje kontrole uvoza krvi i krvnih derivata u Hrvatsku.


– Radi se o ogromnoj količini uvoza, pa sam se pribojao da se Hrvatska možda ne koristi za neke čudne uvozno-izvozne puteve. Tržište eritropoetina za sportski doping je jako, no tvornica u Savskom Marofu ima visoke ocjene, dobru proizvodnu praksu, i više nemam sumnji koje sam imao. S te strane, sve je za pohvaliti. Ipak, državne institucije moraju znati o čemu se radi i reći da je sve u redu – komentira Varga. Bivši ministar zdravlja ne misli da je objavom informacije o naglom rastu uvoza hemoglobina nepotrebno uznemirio javnost, niti da je neopravdano spojio tu priču s Imunološkim zavodom.

– Nisam ni rekao da je Imunološki zavod na tome nešto izgubio, daleko od toga. Htio sam samo iskoristiti priliku da pobudim interes za IMZ jer je sramota ono što se događa. Sjednica Nadzornog odbora i skupštine IMZ-a, gdje država ima većinu, trajala bi 15 minuta, a riješilo bi se pitanje prijenosa imovine s trgovačkog društva na javnu ustanovu, zaključuje Varga.