Topli blagdani

Bit će toplo kao rijetko kada, mogli bi padati rekordi: ‘Temperature će biti i po 20 stupnjeva više od prosjeka’

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na prognostičkim modelima nema ni tragova mogućnosti jačeg zahladnjenja ili višednevne bure. Prevladavat će toplo vrijeme uz dominantne južne vjetrove, a povremeno će biti i kiše, naročito na riječkom području i u gorju. Dugoročne tendencije sugeriraju nam kako postoji povećana mogućnost da cijelo blagdansko razdoblje prođe u sličnom tonu



U novome će tjednu biti toplo kao malo kada u drugoj polovici prosinca, mnogima vjerojatno i neugodno, osobito na Jadranu, gdje će biti izražene južine, iako do srijede uz visok i relativno postojan tlak zraka. U većini će krajeva našeg dijela Europe i srednja najviša – najčešće poslijepodnevna – temperatura zraka, i srednja najniža – najčešće jutarnja – biti blizu rekordno visokih vrijednosti u znanoj povijesti mjerenja.


Pritom će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho i barem djelomice sunčano, ponegdje uz uglavnom kratkotrajnu jutarnju maglu, te povremeno umjeren, osobito u gorju i jak jugozapadnjak. U južnijim će pak krajevima biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, poslije srijede na Jadranu vjerojatno i obilnije pljuskove s grmljavinom, te uz gotovo svakodnevno umjereno i jako jugo, uglavnom na otvorenome moru i olujno, piše Zoran Vakula za HRT.


Ekstremno zatopljenje najavljuje i portal Istramet. Temperature zraka na plohi od 850 hPa, što iznosi oko 1500 metara nadmorske visine, na Balkanu će biti više od 16 °C iznad prosjeka, a ponegdje i blizu 20 °C! To su iznimna, vjerojatno na dijelu područja i rekordna pozitivna temperaturna odstupanja za ovaj dio godine. Primjerice, prosjek temperature zraka na 850 hPa u Mađarskoj u ovom dijelu godine iznosi oko -4 °C, dok će temperature zraka idućih dana porasti do 13-14 °C.




Ekstremna toplina u višim slojevima atmosfere projicirat će se i na prizemne vrijednosti temperature, no u nizinama će intenzitet zatopljenja ovisiti o zadržavanju magle, što se ne može reći za veći dio Jadrana. Nulta temperaturna izoterma i na našem području porast će iznad 3000 metara nadmorske visine, a posljedično to znači da će cijeli Dinaridi biti iznimno topli, a snijeg će okopnjeti i na najvišim dijelovima. Hrvatsko gorje brzo će ostati bez snijega u idućim danima, gotovo rekordnom brzinom. Iako smo već 2 tjedna u klimatološkoj zimi koja će trajati do 01.03., na prognostičkim modelima nema ni tragova mogućnosti jačeg zahladnjenja ili višednevne bure. Prevladavat će toplo vrijeme uz dominantne južne vjetrove, a povremeno će biti i kiše, naročito na riječkom području i u gorju.


Iako je često nezahvalno prognozirati vrijeme iza 10-og dana, dugoročne tendencije sugeriraju nam kako postoji povećana mogućnost da cijelo blagdansko razdoblje prođe u sličnom tonu, piše Istramet.


U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 4 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C. U središnjoj Hrvatskoj još toplije, s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i oko 15 °C. Bit će djelomice sunčano uz povremeno umjeren do jak jugozapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno, ponegdje uz mogućnost za malo kiše i to uglavnom na riječkom području. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 7 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna od 11 do 16 °C.


U Dalmaciji uglavnom suho, djelomice sunčano i razmjerno toplo. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenome moru i olujno, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.


Podjednako za prosinac iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano vrijeme, ali uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kratkotrajne kiše. Puhat će umjereno i jako jugo.