Analitičari o ishodu

‘Birači kaznili Grabar Kitarović zbog koketiranja s desnicom i podilaženja osobama osuđenima za terorizam’

Hina

Foto D. Stanin / M. Prpić / Goran Stanzl PIXSELL / Arhiva NL

Foto D. Stanin / M. Prpić / Goran Stanzl PIXSELL / Arhiva NL

Milanović nije obećavao pritiske na Vladu kao što je to prije pet godina obećavala, a i pokušavala raditi Grabar-Kitarović. Tu se sada mijenjaju pozicije. Ovdje će premijer pokušavati isprovocirati sukob jer će procijeniti da mu to odgovara zbog unutarstranačkih odnosa, kaže sociolog Dragan Bagić



Sociolog Dragan Bagić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nam kaže da je uvjerljiva pobjeda Milanovića ipak iznenađenje. Kaže da je nakon prvog kruga bio prilično uvjeren da će Milanović dobiti izbore, ali je očekivao bitno manju razliku. Ključno je bilo to da su sam ishod prvoga kruga te kampanja i za prvi i za drugi krug utjecali na mobilizaciju birača ljevice i lijevog centra. Oni su povjerovali da je moguća pobjeda i da je politički potrebna pa su se mobilizirali i izašli na izbore. Desne birače njihova kandidatkinja očito nije dovoljno motivirala svojim predsjedničkim mandatom i izbornom kampanjom za izlazak na izbore.


Činjenica je da je značajan broj birača ljevice i lijevog centra bio spreman promijeniti svoj odnos prema Milanoviću i oprostiti mu neke ranije poteze kako bi se osigurala određena politička ravnoteža u Hrvatskoj i bili su uvjereni da je Milanović taj koji može iskoristiti tu poziciju za uspostavu ravnoteže, kaže nam Bagić.


Rast SDP-a


Bagić misli da su birači prije svega kaznili Grabar-Kitarović za pet godina njezinog mandata i za to kako je vodila izbornu kampanju. On misli da ne treba to interpretirati kroz odnos prema Plenkoviću.




Sljedećih nekoliko dana slijedi bitka za interpretaciju poraza, smatra Bagić. Ona je počela odmah nakon izlaska izlaznih anketa. Plenkovićevi oponenti smatraju da je to Plenkovićev poraz. Plenković i njegovi suradnici smatraju da je to njezin poraz, poraz izbornog stožera i taktike. Idućih tjedana vodit će se bitka oko datuma održavanja unutarstranačkih izbora, Plenkovićevi oponenti će inzistirati da se oni održe što prije, jer je krizna situacija, a Plenković će to nastojati odgoditi, misli Bagić.


Što se tiče SDP-a, on je ovime porastao. Bagić kaže da je Bernardić dobio jedan nezaslužen poklon, da će i on i SDP imati puno bolji tretman u medijima, u stručnoj javnosti, među političkim analitičarima, komentatorima, pa i financijerima. Ali, to neće riješiti ključna pitanja SDP-a. To su vodstvo i sadržaj, a to je ključno za uspjeh na parlamentarnim izborima. Ovaj uspjeh može olakšati sklapanje široke koalicije lijevog centra i centra za parlamentarne izbore. To je možda najdugoročniji efekt ove pobjede, tvrdi Bagić.


Što se kohabitacije tiče, Plenković je komentirao da će biti »tvrda kohabitacija«. Bagić tumači da je Plenkoviću u interesu da to bude percipirano kao »tvrda kohabitacija«. Plenković će isprovocirati konflikte i neku »tvrdu kohabitaciju«. Milanović nije obećavao pritiske na Vladu kao što je to prije pet godina obećavala, a i pokušavala raditi Kolinda Grabar-Kitarović. Tu se sada mijenjaju pozicije. Ovdje će premijer pokušavati isprovocirati sukob jer će procijeniti da mu to odgovara zbog unutarstranačkih odnosa, kaže Bagić.


Drugačija retorika


Sociolog Sven Marcelić, docent na Filozofskom fakultetu u Zadru, govori da je Milanovićeva retorika potpuno drugačija u sadržaju od retorike Kolinde Grabar-Kitarović koja je govorila o naciji, zajedništvu i koja naciju doživljava kao neku obitelj. Milanović je zagovarao ustavno-građansko definiciju države. Tu smo imali čistu, gotovo ideološku definiciju države kod jedne i druge osobe.Grabar-Kitarović je izgubila Slavoniju i urbanu Hrvatsku. Izgubila je sve velike i veće gradove, u Zagrebu je poraz bio težak. To će HDZ morati dugoročno pokušati rješavati, to se pojavljuje sada već dosta konzistentno. Čak je i nova desnica urbanija od HDZ-a, smatra Marcelić. To je veliki problem za HDZ. Milanović je dobio i u nizu manjih gradova u Slavoniji, dobio je i u Virovitici. U prvom izbornom krugu u Zagrebu, KGK dobila je na samo 13 od 504 izbornih mjesta.

Josipović je dobio Zagreb sa 16 tisuća glasova više, Milanović je imao 70 tisuća više od Kolinde Grabar -Kitarović.


Što će biti u HDZ-u? Sven Marcelić nam kaže da će se HDZ morati redefinirati. To je već zvono za uzbunu. Problem je bio već na europskim izborima. Istrošio se popriličan broj protestnih opcija, karte će se na parlamentarnim izborima dijeliti na dosta strana.


SDP-u je otvoren prostor, HDZ je u dosta nezgodnom položaju, tvrdi Marcelić.


Žarko Puhovski smatra da je pobjeda Milanovića na predsjedničkim izborima pokazala da je kombinacija – jaki kandidat i slabija stranačka mašinerija, ipak uspješnija od kombinacije jake stranačke mašinerije sa slabom kandidatkinjom.


Uspjeh Milanovića, pa tek onda SDP-a


»Po mojem sudu, to je prije svega uspjeh Milanovića pa tek onda SDP-a jer je HDZ vukao Grabar-Kitarović kao teret, a Milanović je djelomice imao teret u SDP-u, i on je s time bolje izašao na kraj«, smatra Puhovski.


Davor Gjenero ocjenjuje kako je Milanovićeva pobjeda pokazala da se, iako je u prvom krugu izbora 50 posto glasova birača otišlo kandidatima desnice, izbore ne može dobiti makjavelističkom politikom računanja i podilaženjem desnici.


Makjavelizam i koketiranje s kranjom desnicom Grabar-Kitarović


»Biračko tijelo u drugom krugu žestoko je kaznilo Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga makjavelizma, koketiranja s krajnjom desnicom i podilaženja osobama osuđenima za terorizam. Bila je na samom rubu da izađe iz ustavnoga luka i onoga što je podnošljivo u demokratskom društvu«, kaže Gjenero.


Ustvrdio je kako je Grabar-Kitarović izmaknuo drugi mandat jer je izgubila utjecaj na politički centralno orijentirane birače.


Na pitanje kako će predsjednički izbori utjecati na rezultate parlamentarnih izbora krajem godine, analitičari su iznijeli različita mišljenja.


Puhovski smatra da će pobjeda Milanovića utjecati na parlamentarne izbore, a jedino je pitanje koliko će Bernardić u sljedećih nekoliko mjeseci »uspjeti upropastiti odličnu poziciju u kojoj se sada našao«.


Gjenero pak smatra kako bi ova pobjeda mogla ojačati SDP, ali postoji bojazan da će ju Milanović iskoristiti za rušenje Bernardića, koju provodi posljednje tri godine, i postaviti svog kandidata.


Ocijenio je da bi SDP od ove pobjede mogao profitirati jedino ako Milanović bude dovoljno pametan da to ne napravi.


Ipak, procjenjuje da su rezultati prvog kruga izbora – na kojima je 50 posto glasova birača otišlo desnim kandidatima – bolji pokazatelj ishoda parlamentarnih izbora.


»Hrvatska u budućnosti ima alternativu ili velike koalicije SDP-a i HDZ-a ili vlade nekog desnog, uvjetno rečeno, političkog sindikata«, ocijenio je.


Glasačke listiće poništili su uglavnom Škorini birači


Prema neslužbenih podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo je značajno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug – 88.606 ili 4,36 posto.


Na pitanje čiji su to birači Gjenero i Puhovski složili su se da se najvećim dijelom radi o onima koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.


Prema Bagiću, i manja izlaznost u drugom krugu nego na izborima prije pet godina, kao i veći broj nevažećih listića, može se pripisati neatraktivnim kandidatima.


»Natjecale su se dvije javnosti dobro poznate figure, zbog čega su birači glasali bez velikog optimizma i žara«, ocijenio je.


Plenkovićeva pozicija ipak nije ugrožena


Na pitanje kako će se gubitak HDZ-ove kandidatkinje odraziti na stanje unutar te stranke, Gjenero je mišljenja da će desna frakcija HDZ-a, koja je spremala pokušaj smjenjivanja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, sada za to imati bitno manji manevarski prostor.


»Na neki način, Plenkoviću će unatoč porazu formalno njegove kandidatkinje situacija biti nešto lakša«, izjavio je.


Puhovski smatra da je Plenkoviću uspjelo većinu oponenata unutar stranke angažirati u kampanji Grabar-Kitarović, tako da mu oni sada ne mogu prigovarati o neuspjehu, jer su i sami suodgovorni.


»Vjerujem da će on biti oslabljen, ali zapravo u osnovi njegova pozicija nije ugrožena«, kazao je.


Bagić je ustvrdio da politički analitičari često nastupaju kao agitatori pojedinih frakcija HDZ-a, te se suzdržao od komentara.