Uživanje u životu

Besplatni fizioterapeut i povoljne toplice: U ovom istarskom selu brinu za svoje penziće

Robert Frank

Foto Glas Istre, Pixsell

Foto Glas Istre, Pixsell

Želimo da budu aktivni i zato će već u siječnju sljedeće godine po dva puta tjedno imati priliku s fizioterapeutom vježbati u našoj sportskoj dvorani



Gotovo 150 baljanskih umirovljenika jučer je, nakon nedavnog poticaja i inicijative koje im je dala Općina Bale, osnovalo svoju udrugu na čije su čelo imenovali 64-godišnju Nerinu Božac. Prema svemu što je rečeno u sportskoj dvorani Bala, umirovljenici te male i pitoreskne općine u trećoj bi životnoj dobi doista mogli uživati.


Obećanja i mogućnosti su velike, a cilj je jasan – da nakon radnog vijeka kroz određene pogodnosti zasluženo uživaju i u mirovini. S time se u potpunosti slaže i predsjednica Udruge umirovljenika Bala Nerina Božac, koja je, zanimljivo, prije odlaska u mirovinu otpočetka do kraja svoj radni staž odradila u istoj firmi – kanfanarskoj Istragrafici gdje je radila u odjelu fotopripreme.


Uživanje u životu


“Umirovljenici Bala su oduševljeni što je prvotna inicijativa za našim okupljanjem prerasla u osnivanje Udruge koja je jako ambiciozna. Želimo našim umirovljenicima omogućiti ono što im je konkretno važno: fizioterapeuta, limenu glazbu, pjevački zbor, jednodnevne izlete, toplice i, onima kojima je to po svaku cijenu potrebno, tople dnevne obroke”, kaže Božac.




Otprije, koliko je poznato, umirovljenici Bala već dobivaju 350 kuna za Božić uz prigodni poklon paket, 200 kuna za Uskrs i tisuću kuna za pokop bliske osobe, što im kao pogodnost ostaje i dalje. Novost je u tome što će Općina u radu Udruge u 2019. sudjelovati s 50 tisuća kuna, a još se 100 tisuća kuna planira prikupiti od donacija fizičkih i pravnih osoba iz Bala.


I dok će Općina osigurati logistiku za rad Udruge, Mon Perin će im na raspolaganje staviti svoje stručne službe, ali i mini bus za izlete, vlakić za odlazak na more u obližnji kamp, kao i besplatno korištenje bazena u Paleo parku čija je gradnja pri krajuačelnik Općine Edi Pastrovicchio smatra da će model organiziranja kroz Udrugu, kojoj je Općina partner, omogućiti baljanskim umirovljenicima da što više uživaju u životu, da zadrže dobre navike i zdravlje te da im opcija odlaska u domove za umirovljenike više ne bude aktualna ni jedina moguća.


“Želimo da naši umirovljenici ostanu živjeti u Balama. Želimo da budu aktivni i zato će već u siječnju sljedeće godine po dva puta tjedno imati priliku s fizioterapeutom vježbati u našoj sportskoj dvorani. Od svibnja vježbanje će se proširiti na područje Paleo parka. Za limenu glazbu imamo dvadesetak zainteresiranih, za crkveni pjevački zbor njih desetak. Nadalje, stručne službe Mon Perina prikupljaju ponude za jednodnevne izlete, ali i za toplice.


Osigurat će se plaćanje na više rata, a onima kojima nedostaje novca za takva putovanja, to će se nadomjestiti iz prikupljenih donacija. Ukoliko u naredne tri godine to bude funkcioniralo na zadovoljavajući način, plan je da se u Balama pokrene takozvani Difuzni starački dom. S tim projektom razinu brige za naše umirovljenike podižemo još više jer bi u tom slučaju zaposlili nekoliko zdravstvenih djelatnika, vjerojatno par medicinskih sestara i jednog doktora.


Uz to bi uspostavili suradnju sa zdravstvenim ustanovama u bližoj i široj okolici s ciljem da našim umirovljenicima i članovima Udruge medicinska skrb bude što brža, dostupnija i kvalitetnija. U samim Balama umirovljenicima će se provoditi preventivni i drugi zdravstveni pregledi ili će ih se po potrebi osiguranim mini busom prevoziti u druge ustanove. Novozaposleni zdravstveni djelatnici medicinsku bi njegu i uslugu pružali ne samo umirovljenicima, nego i turistima koji borave na području Bala, što može dovesti do produženja turističke sezone i povećanja turističke usluge.


Upravo je osnovna medicinska usluga na licu mjesta jedan od glavnih razloga zbog kojeg Baljani ne bi odlazili u staračke domove. Na taj način Općina ne gubi svoje stanovnike i prema ljudima u toj dobi ispunjava svoju socijalnu ulogu. Donatori koji budu sudjelovali u ovom projektu financirajući njegove dobre strane, tako pokazuju visoki oblik društvene odgovornosti”, kaže Edi Pastrovicchio, pojašnjavajući pojam Difuznog staračkog doma. Uglavnom, potvrdio je da je Općina svojim umirovljenicima, koji su pokazali želju da se samoorganiziraju i što kvalitetnije žive, pružila ruku suradnje.


Dobro iskustvo


Neki od umirovljenika jučer su podsjetili na situaciju otprije gotovo 15-ak godina kad je izgorila osnovna škola i kad je Baljanima obećano da će se u kratkom roku njihovoj djeci omogućiti da i dalje u Balama odlaze u školu, a ne da moraju ići u Rovinj. “Ono što su neki tada obećali, to su i napravili”, rečeno je. Škola je, naime, obnovljena u rekordnom roku. Poučeni tim dobrim iskustvom, isto očekuju i sada. Nekoliko umirovljenika s kojima smo jučer razgovarali potvrdili su nam kako im je izuzetno važno da nastave živjeti u svojim kućama u Balama u kojima su uglavnom i rođeni. Važno im je da ne moraju odlaziti u domove, i dalje žele biti socijalizirani te se družiti s ljudima koje poznaju cijeli život. Oni žele pjevati, vježbati, zabavljati se i putovati. “Želimo sretno živjeti pa dok traje”, kazao nam je jedan od njih.


Pastrovicchio kaže da sve ovo može privući nove goste koji će možda u Balama s vremenom prepoznati destinaciju u kojoj će kupiti nekretninu i skrasiti se u trećoj životnoj dobi, u kojoj će im biti osigurano sve što i članovima Udruge umirovljenika: mnoge pogodnosti u dobi kad život ne mora biti loš i težak.


Jedan od suinicijatora osnivanja Udruge umirovljenika Plinio Cuccurin kaže da bi ovaj model udruživanja i partnerstva umirovljenika, Općine i gospodarstvenika koji su socijalno odgovorni trebao preplaviti cijelu Istru i Hrvatsku.”Ovo što je zamišljeno u Balama je i ostvarivo: baljanski umirovljenici pokazat će da samo treba znati i htjeti i onda se sve može, pa i lijepo živjeti u trećoj životnoj dobi”.