Tiskovna konferencija

Beroš: Broj respiratora trebao bi premašiti sve naše potrebe

P. N.

Reuters

Reuters

'Podijelili smo Hrvatsku po regijama, kako bismo lakše vršili raspodjelu. 240 je respiratora u zagrebačkoj regiji, a preraspodijeljeno ih je 102', rekao je Beroš



Ministar zdravstva Vili Beroš  je na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorio na pitanje novinara o broju respiratora u Hrvatskoj. 


‘Podijelili smo Hrvatsku po regijama, kako bismo lakše vršili raspodjelu. 240 je respiratora u zagrebačkoj regiji, a preraspodijeljeno ih je 102’, rekao je Beroš.


‘Respiratori se nalaze i u drugim većim gradovima. U riječkoj regiji imamo 55 respiratora od čega smo ih preraspodijelili 25. U splitskoj regiji imamo 112 respiratora, od čega smo ih preraspodijelili 13. U osječkoj regiji imamo 95 respiratora, od čega je preraspodijeljeno 27’, rekao je Beroš.




‘Riječ je o stacionarnim respiratorima. Međutim u Hrvatskoj imamo još otprilike 300 transportnih respiratora. Stigla su u Hrvatsku još četiri respiratora koji su već u funkciji i sljedeći tjedan dolazi ih još 5. To je ono o čemu je vlada odlučila i ministarstvo financija financiralo’, pojasnio je ministar Beroš.


‘Također smo priključeni javnoj nabavi Europske komisije s brojem od otprilike 165 respiratora, međutim nije izvjesno kada će oni biti na raspolaganju’, istaknuo je Beroš.


‘Broj respiratora trebao bi premašiti sve naše potrebe, no nikad se ne zna, stoga Vlada ulaže napore da osigura i dodatne respiratore’, kazao je Beroš. 


‘Od osnovne važnosti je da upravo našim odgovornim ponašanjem i ostankom kući potaknemo da naša krivulja broja oboljelih bude čim linearnija te da što manje opteretimo zdravstveni sustav i bolji odgovor. Prolongirajući taj period ‘, zaključio je Beroš.