Povjerenstvo za sukob interesa

Bernardić o spornom imenovanju: Htjeli su izabrati prijateljicu premijerovog savjetnika za medije

Dražen Ciglenečki

»Zna« zašto Novaković nije prošla – Davor Bernardić /  T. MILETIĆ/PIXSELL

»Zna« zašto Novaković nije prošla – Davor Bernardić / T. MILETIĆ/PIXSELL

Krešimir Macan demantira da je s njom blizak. »Zašto je bilo tako teško provjeriti telefonskim pozivom« pita se Macan



Nakon što u petak nije uspio izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a Dalija Orešković potom povukla svoju kandidaturu, SDP se protivi ponavljanju tajnog glasovanja i inzistiraju na raspisivanju novog javnog poziva za tu dužnost. Pritom predsjednik SDP-a Davor Bernardić pokušava preostalu kandidatkinju Natašu Novaković diskvalificirati kao prijateljicu Krešimira Macana, savjetnika za medije premijera Andreja Plenkovića.


– Zbog valjda jednog grama savjesti koji se pojavio unutar vladajuće većine, nije došlo do izbora nove šefice Povjerenstva koja je osobna prijateljica Plenkovićevog savjetnika za medije. Nekome je valjda proradila savjest, a tajno glasovanje je pokazalo i da vladajući više nemaju parlamentarnu većinu – rekao je Davor Bernardić na konferenciji za novinare. On smatra da HDZ i koalicijski partneri imenovanjem Nataše Novaković žele ukinuti neovisnost Povjerenstva.


– Oni bi htjeli mijenjati institucije kako im paše, a da bi mogli upravljati političkim procesima. Ne žele neovisno pravosuđe, ne žele neovisno Povjerenstvo za sukob interesa. Zato su htjeli instalirati ženu koja je prijateljica premijerova savjetnika za medije, ponovio je Bernardić četiri, pet puta da je Nataša Novaković Macanova prijateljica.




Ona se javila na javni poziv raspisan sredinom kolovoza, a Macan je Plenkovićev medijski savjetnik postao krajem prošle godine. To, naravno, ne znači da Macan nije mogao imati utjecaj na izbor predsjednice Povjerenstva, ali on odlučno demantira da je uopće blizak s Natašom Novaković.


– Kad sam vidio te Bernardićeve izjave, išao sam na Googleu provjeriti je li to osoba koju poznajem. Ona je bila na proslavi 20. godišnjice moje agencije Manjgura, ali tamo sam je prvi put vidio i upoznao. Došla je u društvu prijateljice, koja je bila naša uzvanica, i to je doista jedini put što sam je vidio u životu. Nije mi jasno zašto je to bilo tako teško provjeriti jednim telefonskim pozivom meni ili njoj – rekao nam je Macan.


Cijela situacija sve je manje ugodna za Natašu Novaković, a očekuje je još ponavljanje tajnog glasovanja. Prije toga bi se, doduše, morao sastati saborski Odbor za Ustav kako bi dao autentično tumačenje može li se uopće, s obzirom da to nije zakonski regulirano, održati još jedan krug glasovanja, ali HDZ je već iskazao političku volju da tako bude. Oporbeni zastupnici pokušat će na sjednici Odbora osporiti novo glasovanje, koje bi bilo presedan u saborskoj praksi, no šanse su im nikakve. Zatim će na potezu biti Odbor za izbor i imenovanja, koji mora utvrditi kandidate o kojima će se glasovati. Teoretski je moguće da Odbor, sada kad se Dalija Orešković povukla, predloži nekog drugog kandidata s kojim će se Novaković natjecati za podršku zastupnika. U svakom slučaju, malo će koji opozicijski zastupnik preuzeti glasačke listiće i sudjelovati u izboru. Ali, nitko od oporbenih političara ne sumnja da će Nataša Novaković ovaj put uspjeti dobiti najmanje 76 glasova.


– Kad ona opet ne bi imala dovoljno glasova, to bi već bila jasna poruka Plenkoviću da više ne može sa sigurnošću računati da njegova Vlada uživa podršku većine u Saboru. Ne vjerujem da će do toga doći, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik.