Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1n
Sutra: 21° 21° 1n
16. rujna 2019.
Predsjednik SDP-a

Bernardić o Žalac: ''U slučaju najma mercedesa 'jedne bake' postoji ozbiljna sumnja na korupciju''

Bernardić o Žalac: ''U slučaju najma mercedesa 'jedne bake' postoji ozbiljna sumnja na korupciju''
Bernardić o Žalac: ''U slučaju najma mercedesa 'jedne bake' postoji ozbiljna sumnja na korupciju''
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2019. u 12:42 2019-03-21T12:42:00+01:00

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja »najbrži prst«, pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela »starija gospođa, jedna baka«

 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju, te da Vlada u zadnjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika.

Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Bernardić: Sumnja na korupciju i teška kaznena djela

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja »najbrži prst«, pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela »starija gospođa, jedna baka«.

»Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide«, upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.
Što se tiče Josipa Stojanovića Jollya, čija je tvrtka iznajmila mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama – od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju »lex Agrokor«, a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić.

Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik »vratio s godišnjeg odmora«

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac »upumpan« u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika.
Za to netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik »vratio s godišnjeg odmora« s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa »čistim novcem« u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj.
Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model – »pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele«.

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju, jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.
Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partnera i s koji novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja.
Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.