Sastanak sa sindikalistima

Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Svi komunikacijski kanali u zemlji su još od Zorana Milanovića pokidani. Postojeća vlast je tvrdila da će ih obnoviti, međutim već sad zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča. Pogotovo ovaj primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i 'SOR-ovcima'. To je politika protivna nacionalnim interesima jer i dalje tjera ljude van iz zemlje i pogoduje iseljavanju, a nema težeg i većeg problema u Hrvatskoj«, poručio je Ribić



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i sindikalni čelnici sastali su se u utorak kako bi obnovili dijalog između socijaldemokrata i sindikata koji je, kako su rekli sindikalci, prekinut u vrijeme Zorana Milanovića.


»Hvala ovim ljudima što smo obnovili dijalog. Bilo je propusta u prošlosti između socijaldemokrata i sindikata, ali na nama je da razgovaramo i vraćamo povjerenje. Da u Hrvatskoj gradimo dobro društvu u kojem će radnici moći živjeti od svog rada i u kojem će sa zarađenom plaćom moći prehraniti obitelj i platiti djeci školovanje. A danas to nije tako«, izjavio je Bernardić nakon razgovora sa sindikalcima u Europskom domu u Zagrebu.


Politika SDP-a, naglasio je, temeljit će se na socijalnom dijalogu u kojem će sve biti usmjereno na izgradnju društva jednakih mogućnosti i smanjivanje društvenih nejednakosti, odnosno jaza između onih koji imaju više i onih koji nemaju.




»Jaz između onih kojima je, zbog stranačke iskaznice ili boje, sve dopušteno u Hrvatskoj, pa i plagiranje. I onih koji, zato što to nemaju, odlaze van trbuhom za kruhom«, rekao je predsjednik SDP-a.


Sindikati upozorili na lošu politiku SDP-a prema radništvu


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže kako su zbog »gorkog iskustva s prethodnom socijaldemokratskom garniturom« u otvorenom i iskrenom razgovoru s Bernardićem iskazali sve što smatraju da je bilo loše, ne samo za sindikate nego i za SDP.


Izbore u SDP-u pritom je ocijenio pozitivnim pomakom i dragocjenom prilikom da se SDP vrati socijaldemokraciji, a sindikati imaju odgovarajućeg partnera s kojim mogu razmjenjivati stajališta.


»Svi komunikacijski kanali u zemlji su još od Zorana Milanovića pokidani. Postojeća vlast je tvrdila da će ih obnoviti, međutim već sad zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča. Pogotovo ovaj primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i ‘SOR-ovcima’. To je politika protivna nacionalnim interesima jer i dalje tjera ljude van iz zemlje i pogoduje iseljavanju, a nema težeg i većeg problema u Hrvatskoj«, poručio je Ribić.


I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe kvalitetu i otvorenost razgovora čelnika SDP-a sa sindikalcima te upozorava kako je SDP »dva puta pao razred i gubio vlast jer je okrenuo leđa radnicima i izvornoj socijaldemokraciji«.


Potreban socijalni dijalog u SDP-u


»Sad je izabrao varijantu produžene nastave i popravnog… I mislim da je to dobar pravac. Ako sam po sebi prepoznaje da je iznevjerio radnike i da se treba okrenuti radnicima, onda je to dobar početak za razgovor. A sindikati su otvoreni za razgovor i vlasti i oporbi. I svaki do njih ima mogućnost razgovarati i surađivati sa sindikatima na dobrobit radnika i građana«, kazao je Sever.


Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, pod čijim je okriljem nedavno osnovana sindikalna podružnica u SDP-u, poručio je stranci da se počne ponašati i razmišljati socijaldemokratski, što najkvalitetnije može pokazati »u vlastitoj kući«. »Kad tamo uspostavimo dobar, zdrav socijalni dijalog, to će za nas biti prvi korak u povratku povjerenja i vjerodostojnosti SDP-a«.


Kao posebno negativno naslijeđe politike SDP-a Kiš navodi Zakon o radu, Zakon o reprezentativnosti i Pravilnik o mirenju. »To nije bilo dobro, nije bilo prosindikalno, proradnički«, kazao je.


I predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ističe kvalitetu i iskrenost razgovora te poručuje da se »nove politike ne mogu voditi s kadrovima koji su vodili staru politiku«, koja je bila protivna svemu što su činili sindikati.


Bernardić: Okrenuta nova stranica u odnosu sa sindikatima


Novinari su sindikalce i čelnika SDP-a pitali odnosi li se to na Miranda Mrsića, koji je kao ministar bio zadužen za područje rada, odnosno sindikate.


»SDP mora s novim politikama, vraćanjem socijaldemokracije i novim ljudima stvoriti povjerenje i vratiti vjerodostojnost kod svog biračkog tijela. A čini mi se da sa starim ljudima, koji su se u dobroj mjeri ogriješili o socijalni dijalog i partnere, to baš nije najsretnije rješenje«, poručio je Ribić.


Dodao je kako to ne znači da »stari ljudi« ne mogu sudjelovati u kreiranju novih politika, već da ne mogu biti nositelji tih politika.


Bernardić je ustvrdio da je sastanak značio okretanje »nove stranice« u odnosu sa sindikatima. »Dragocjeno nam je iskustvo svakoga, ali danas u razgovoru sa sindikatima okrećemo novu stranicu koja znači nove poglede, nova mišljenja i nove ljude«, naglasio je Bernardić.