Završni skup u Zagrebu

Bernardić: Dobro je da je Milanović dao podršku listi SDP-a; na izborima recimo dosta je korupcije, afera, nepotizma i lopova

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Ovi izbori su važni za Hrvatsku, za Europsku uniju, ali ponajviše za sve one koji žele ostati živjeti ovdje. Izađite na izbore i zajedno recimo: dosta je nepravde, nepotizma, korupcije, dosta je lopova. Nikad nismo imali jasniji izbor«, kazao je Bernardić na završnom predizbornom skupu u Zagrebu



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je poručio da građani nikada nisu imali jasniji izbor i pozvao ih da u nedjelju na izborima za Europski parlament zajedno kažu »dosta je korupcije, afera, nepotizma i lopova«.


»Ovi izbori su važni za Hrvatsku, za Europsku uniju, ali ponajviše za sve one koji žele ostati živjeti ovdje. Izađite na izbore i zajedno recimo: dosta je nepravde, nepotizma, korupcije, dosta je lopova. Nikad nismo imali jasniji izbor«, kazao je Bernardić na završnom predizbornom skupu u Zagrebu pred dvjestotinjak okupljenih članova stranke i simpatizera.


Ako ste zadovoljni stanjem u zemlji ostanite kod kuće


»Ako ste zadovoljni stanjem u kojem se zemlja nalazi, ako ste zadovoljni korupcijom, aferama i mladima koji odlaze, onda ostanite kod kuće. Ako niste zadovoljni, podržite promjenu, podržite ravnopravnu Hrvatsku u Europskoj uniji, pogotovo kad su plaće i mirovine u pitanju«, rekao je, istaknuvši da dok drugi pričaju, SDP ima rezultate.




Kandidat na listi Joško Klisović ustvrdio je da je na SDP-u, nakon što je uveo Hrvatsku u Europsku uniju, da sada uvede i europske standarde u Hrvatsku, a Predrag Fred Matić ocijenio je i da je »najslabiji na SDP-ovoj listi bolji od njihovog najboljeg«. Ivani Posavec Krivec cilj je da ženama osiguraju bolji, ravnopravniji položaj u društvu, dodavši da »ne smijemo biti ‘drugotne’ jer bez žena ovaj svijet ne može biti pravedan.


Mirela Holy skrenula je pažnju da se kod nas kampanja vodila na ustašama, partizanima i Bleiburgu, dok se u EU raspravljalo o klimatskim promjenama, dodavši da se cijela EU sprema na prelazak s linearne na cirkularnu ekonomiju, što se može ostvariti i u Hrvatskoj.


Biljana Borzan, koja ide po još jedan euromandat, napomenula je da SDP na ove izbore izlazi s rezultatima. »Mi smo, radeći u Europskom parlamentu, pokazali da smo spremni slušati građane i ostvarivati ciljeve koje građani očekuju«, istaknula je. Dodala je i da su nas velike kompanije tretirale kao građane drugog reda, a da je ona odlučila krenuti u borbu protiv toga iako su je upozoravali da nije uputno da to čini.


»Na ove izbore izlazimo s postignućem da više nismo građani drugog reda. Dokazali smo da nije važno dolaziš li iz male zemlje, važno je da si spreman dan i noć raditi u korist građana. Naši građani mogu dati svoj doprinos za ravnopravnu Hrvatsku unutar EU i zato im poručujemo da je važno da izađu na izbore«, poručila je Borzan.


Nositelj SDP-ove liste Tonino Picula mišljenja je da EU treba promjene, ali treba mijenjati stanje u zemljama, pogotovo u Hrvatskoj. Upozorio je i da je Unija danas pod velikim pritiskom onih koji bi dovodili u pitanje vrijednosti na kojima se temelji.


»Na ovim izborima se sučeljavaju programi, ali i vizije, zbog čega su ovi izbori izuzetno važni za europsku socijaldemokraciju. Socijaldemokracija ima sjajnu prošlost i perspektivnu budućnost«, smatra Picula.


Napomenuo je da je duga lista problema s kojima se ova Vlada ne zna nositi te da trebamo mijenjati korumpirane institucije i diskriminirajuće pravosuđe. »Ne može zemlja koja ima čistu antifašističku prošlost davati povjerenje onima koji miču biste i mijenjaju imena trgova«, zaključio je Picula.


Jasno je da su promjene na Pantovčaku nužne


Prije skupa, Bernardić se u izjavi novinarima osvrnuo na najavu svog prethodnika Zorana Milanovića da će na nedjeljnim izborima glasati za SDP-ovu listu, rekavši da je to nešto što je za SDP potpuno normalno, očekivano i prirodno.


»Dobro je da je Milanović kao socijaldemokrat, član SDP-a i bivši predsjednik SDP-a dao podršku najboljoj listi, listi SDP-a«, dodao je. Kazao je i da nije kontaktirao s Milanovićem, ali da za to nema ni potrebe jer su članovi iste stranke i socijaldemokrati. Napomenuo je da Milanovićeva podrška SDP-ovoj listi nema veze s njegovom eventualnom kandidaturom za predsjednika države, uz najavu da će se o tome razgovarati nakon euroizbora.


Nije odgovorio tko bi bio najbolji predsjednički kandidat od trojice SDP-ovaca koje je spominjao – Milanovića, Picule i Ive Josipovića, ponovivši da će o tome biti riječi nakon europskih izbora.


»Jasno je da su promjene na Pantovčaku nužne, da funkciji predsjednika treba vratiti dostojanstvo, integritet i odgovornost«, poručio je, najavivši da će SDP imati svog kandidata koji će osigurati te promjene.