Odgovor na prosvjed

Bedeković: Povećanje naknade za roditelje-njegovatelje krajem ožujka

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Bedeković se složila s time da je naknada od 2500 kuna za roditelje-njegovatelje mala i nije se mijenjala od 2008.



ZAGREB Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je u srijedu povećanje naknade za roditelje-njegovatelje u okviru Zakona o socijalnoj skrbi, koji je u finalnoj fazi izrade te bi trebao biti donesen krajem ožujka, no nije konkretno govorila o kojem bi se iznosu radilo.


Bedeković se složila s time da je naknada od 2500 kuna za roditelje-njegovatelje mala i nije se mijenjala od 2008.


»Radimo projekcije i izračune i jednako tako tražimo najbolja moguća rješenja i za sve ostale probleme roditelja-njegovatelja«, rekla je Bedeković novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.Roditelji-njegovatelji dobivaju ovu naknadu na temelju Zakona o socijalnoj skrbi koji je, kaže, trenutno u finalnoj fazi izrade. Predstavnici udruga koje zastupaju roditelje-njegovatelje uključeni su u rad skupine i članovi su radne skupine.

»Zakon je u planu zakonodavnih aktivnosti Vlade i predviđeno vrijeme u kojem bi zakon trebao biti donesen je kraj prvog tromjesečja iduće godine, do 31. ožujka. Tu će biti i javno savjetovanje«, istaknula je Bedeković koja rješenje vidi u trajnoj komunikaciji i suradnji.




Najavila je da će održati međuresornih sastanaka koliko god ih bude trebalo, kako bi se na najbolji mogući način, i u okviru financijskih i proračunskih mogućnosti našlo najbolja moguća rješenja.


Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom »Sjena« prosvjedom su u srijedu pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.


Više puta su pozvali ministricu Bedeković i njene savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima. Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako »žele plaću, a ne socijalnu naknadu«.


Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi. Zahtijevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala.