Kriza u vladajućoj koaliciji

Batinić: HNS ne odstupa ni milimetra od zahtjeva za prosvjetare

Hina

Milorad Batinić / Snimio Darko JELINEK

Milorad Batinić / Snimio Darko JELINEK

»Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme«, rekao je Batinić novinarima na pitanje je li vladajuća koalicija ugrožena i izlazi li HNS iz koalicije



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u četvrtak, nakon eskalacije krize unutar vladajuće koalicije oko povećanja plaća prosvjetarima, da njegova stranka »ne odstupa ni milimetra« od zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.


»Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme«, rekao je Batinić novinarima na pitanje je li vladajuća koalicija ugrožena i izlazi li HNS iz koalicije.


S obzirom na poruku premijera Andreja Plenkovića da ne pristaje na ultimatume, Batinić pojašanjava kako nije riječ o ultimatumu. »U strategiji obrazovanja piše, a vjerujem da je predsjednik Vlade upoznat s time, da treba povećati ne samo standard nego i uvjete rada učitelja. Naš zahtjev za koeficijentima je dio strategije i obrazovne reforme i o tome komuniciramo od svibnja«, kazao je.




Za razliku od premijera koji ne vidi razloge za štrajk učitelja i nastavnika, Batinić smatra da bi premijer s prosvjetarima trebao razgovarati osobno umjesto što šalje izaslanike.


Upitan može li si HNS priuštiti izlazak iz vladajuće koalicije i kakva bi im bila politička budućnost, odgovara kako je »puno teže bilo donijeti odluku da uđemo u ovu koaliciju nego iz nje izaći«.


Treba izjednačiti koeficijente učitelja s ostalima u tome rangu


Dok Plenković smatra da je povećanje od četiri posto, koje Vlada nudi, razumno i dovoljno, Batinić smatra da se treba malo pojasniti strukturu o čemu se govori.


»Linearno povećanje od dva posto kompletno u javnom sektoru, a šest posto da se povećaju koeficijenti složenosti poslova. U strategiji i obrazovnoj reformi stoji da se moraju izjednačiti koeficijenti učitelja s ostalima u tome rangu. Mi tražimo povećanje koeficijenta koji je vezan za kvalitetnu provedbu obrazovne reforme«, rekao je.


Vjeruje da u proračunu postoji novac za te zahtjeve, kao što je postojao za mnoge druge stvari koje nisu toliko prioritetne. Naglašava da je obrazovna reforma provedena europskim novcem.


Kritike Milana Bandića na račun ministrice Blaženke Divjak teško mu je komentirati jer, kaže, on se čak ni ne potrudi saznati odakle se nešto financiralo.


»Ponovit ću da se obrazovna reforma financirala europskim novcem i da hrvatske građane nije koštala ni lipe. Mislim da bi Bandiću bilo bolje da se informira, pa možda ne bi izlazio takvim impresijama«, istaknuo je.


Na Bandićevu izjavu da će HNS posljednji izaći iz koalicije jer im se »sviđaju foteljice«, Batinić je kazao kako je malo kontradiktorno da Bandić govori o »foteljicama«. »To može prodavati nekom drugom. Mi smo bili jučer jasni, potez je na premijeru Plenkoviću«, poručio je.